Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja septembra: Snijeg ili povratak sunca?

Nakon padavina koje će nas sporadično pratiti do kraja ove sedmice, dane vikenda okarakterisat će postepeno smirivanje vremenskih prilika.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do 24. septembra u cijeloj BiH očekuje se promjenljivo i nestabilno vrijeme, sa smjenama sunčanih i kišnih perioda, prenosi Fena.

Nakon padavina koje će nas sporadično pratiti do kraja ove sedmice, dane vikenda okarakterisat će postepeno smirivanje vremenskih prilika.

Toplotni režim djelimično će se promijeniti. Nešto izraženiji pad temperatura zraka uslijediće sredinom sedmice, kada će se minimalne jutarnje u unutrašnjosti kretati od 5 do 9 °C, mjestimično moguće i ispod 5 °C, na jugu od 8 do 12 °C, maksimalne dnevne dostizaće od 12 do 17 °C.

Sa danima vikenda ponovo će biti toplije, kako u jutarnjim satima, tako i danju, kada bi maksimalne temperature mogle dostići 20 °C, na jugu i u Posavini moguće i koji stepen °C iznad ove vrijednosti.

Od ponedjeljka, 25. septembra, pa do kraja mjeseca očekuje se sličan trend razvoja vremenskih prilika. Početak posljednje sedmice septembra, prema aktuelnim kartama, biće u znaku nastavka stabilnijeg vremena. Potom će od srijede, 27. septembra, uslijediti nekoliko dana sa relativno promjenljivim vremenskim prilikama, pri tome sa manje padavina, a u dane narednog vikenda izgledno je proljepšanje praćeno prohladnim jutrima i relativno visokim dnevnim temperaturama.