Kakvi užasi vrebaju unutar ukletih zidina dvorca Carew? Priča o majmunu ubici i princezi koja je pobjegla sa ljubavnikom

 Smatra se da u zamku postoji nekoliko duhova; od keltskih ratnika do djece koja su radila kao sluge… Međutim, najčešće se spominje “Bijela dama” i duh jednog podivljalog majmuna, zbog čega je dvorac Carew jedno od omiljenih mjesta istraživača paranormalnih pojava

Smješten u surovim divljinama sela Pembrokeshirea nalazi se zamak Carew, impozantna normanska građevina stara koliko i sama zemlja.

Iako je dvorac sagrađen u 12. vijeku, vjeruje se da je strma litica na kojoj se nalazi odigrala stratešku ulogu još prije 2000 godina. O tome svjedoči i otkriće odbrambenog zida podignutog nekad tokom željeznog doba.

 Rana istorija zamka

Sadašnji dvorac je dovršen 1100.godine n.e. od strane Geralda de Windsora nakon što ga je Arnold od Montgomeryja proglasio kastelanom zamka Pembroke, nedugo nakon prve invazije Normana na regiju.

Sljedećih godina je sagrađeno i nekoliko dodatnih elemenata dvorca čime je Carew postao moćno uporište. Porodica de Carew preuzela je vlasništvo dvorca, i to vlasništvo održavaju do danas.

Nažalost, klan Carew i njihov zamak zapali su u teška vremena kada je kuga počela da sije smrt širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Kada se Carewsi više nisu mogli brinuti za zamak, pao je u ruke Rhysa Thomasa, čovjeka koji je zaradio mnogo novca nakon što je promijenio stranu i podržao Henryja Tudora.

Za svoje, kako bi neki rekli, izdajničko djelo, Rhys je dobio vitešku titulu i na poklon zamak Carew.

Građanski rat

Godine 1607., nakon što je nekoliko puta promijenio vlasnike, dvorac je ponovo dospio u ruke porodice Carew.

Tokom građanskog rata, zamak su rekonstruisale rojalističke snage uprkos tome što je područje bilo lojalno Parlamentu.

U to vrijeme je dvorac teško oštećen, a istočni zid je srušen. Proći će godine prije nego što se dvorac popravi.

Oko 1686. godine, dvorac je bio napušten sve do 1984. kada ga je porodica Carew dala u zakup Upravi Nacionalnog parka Pembrokeshire.

Velika suma novca uložena je u nadu da će se drevnom dvorcu vratiti stari sjaj.

Ono što vlasti nisu znale je da je zamak Carew bio dom dva vrlo zastrašujuća duha.

 Bijela dama

Možda je najpoznatiji duh zamka Carew jedna bijela dama. Vjeruje se da je riječ o princezi Nest, mladoj ženi koja je širom carstva važila za veliku ljepoticu.

Zbog njene ljepote mnogi muškarci su se međusobno borili, neki su čak i ubijali, samo da bi stekli njenu naklonost. I to ju je možda dovelo do toga da poslije smrti kao duh vječno luta hodnicima zamka.

Prema istorijskim zapisima, Nest se udala za Geralda od Windsora i on je kao dio miraza stekao zemlju.

Kada su 1109. godine završili gradnju dvorca, Nest i Greald su se nastanili sa svoje petoro djece.

Međutim, problemi su počeli kada je njena ljepota počela da privlači pažnju obožavalaca bez obzira na to što je bila udata žena.

Jedne noći jedan od njenih obožavatelja, Owain Cadwgan, popeo se na zidove zamka i kada je ušao unutra, zapalio je vatru. Tokom konfuzije koju je izazvao požar, Gerald je sa djecom uspio pobjeći, a princeza Nest je ostala iza.

Čini se da je uljez oteo princezu, a neki istorijski zapisi ostavljaju mogućnost da je otišla dobrovoljno.

Teoriziralo se da su Nest i Owain vodili tajnu aferu, a Nest je bila upletena u prevaru. Sve da bi pobjegla i udala se za čovjeka koji joj je zamalo ubio porodicu.

Nakon dugog života, Nest je umrla 1136. godine, ostavljajući iza sebe nekoliko djece sa tri različita muškarca.

I to nije sve što je ostavila iza sebe, jer njen duh navodno i dalje luta ovim zamkom.

Čak i prije početka obnove dvorca viđeno je ukazanje žene u bijeloj haljini kako prolazi kroz zidove dvorca. Vjeruje se da je princeza prokleta da vječno luta zamkom iz osjećaja krivice za izdaju svog muža, Geralda od Windsora.

Svjedoci kažu da ne pravi buku, ali je izraz bola duboko urezan na njenom licu.

Divlji ljubimac

Bijela dama nije jedina koja opsjeda ovaj drevni normanski zamak. Još nešto vreba u sjenama. Nešto brutalno i životinjsko. Veliki crni majmun.

Kda je Sir Roladn Rhys bio gospodar zamka u 17. vijeku, njegov sin je počinio težak zločin protiv svoje porodice.

Mladić je pobjegao s ljubavlju svog života, kćerkom flamanskog trgovca po imenu Horowitz.

Kada je Horowitz posjetio Rhysa, gospodar Carewa se razbjesnio i naredio svom ljubimcu majmunu da napadne trgovca. Nakon što je pretrpio užasne povrede, Horowitz je uspio pobjeći, ali ne prije nego što je prokleo Rhysa.

Horowitz je predvidio da će se majmun uskoro okrenuti protiv svog gospodara i ubiti ga u snu.

Rhys se na njegovu kletvu samo nasmijao. Nekoliko noći kasnije, zaspao je sa svojim vjernim ljubimcem koji je sjedio u uglu spavaće sobe. Bez razmišljanja o trgovčevim riječima.

Kasnije tokom noći, užasan vrisak uzdrmao je zamak. Vrisak je dolazio iz sobe Rolanda Rhysa.

Kada su sluge konačno uspjele da probiju vrata, dočekao ih je užasan prizor. U lokvi krvi ležao je Rhys sa razderanim grlom, a beživotno tijelo njegovog ljubimca majmuna ležalo je pored njega.

Prokletstvo Horowitza se ostvarilo, gospodar zamka i njegova zvijer bili su mrtvi.

Prema riječima posjetitelja i lokalnog stanovništva, sablasni oblik majmuna se može vidjeti kako se penje stepenicama do zidina zamka.

Tada ispušta glasan urlik koji odjekuje po cijelom kraju. Zatim nestaje da bi se ponovo pojavio sljedeće noći.

Vjerovali ili ne, nakon mnogo vijekova porodica Carew još uvijek posjeduje svoj stari dom. Međutim, održavanje dvorca i radove na njegovoj restauraciji obavlja nacionalni park Pembrokeshire Coast.

Dvorac Carew otvoren je za javnost i možete ga obići, kao i njegovu ograđenu bogatu baštu.