Kakve tajne krije jezero Krenica u Drinovačkom polju kod Gruda?: PROKLETSTVO LEGENDE O OHOLOJ GAVANICI

Prema narodnoj predaji uzrok potopa dvora bogatog Gavana bila je njegova ohola žena koja je odbila gladnome udijeliti komadić kruha, a uklestvu iz legende i danas se pripisuju slučajevi čestih utapanja u jezeru

Poput bisera pod školjkom hercegovačkog neba presijava se jezero Krenica u ravnom Drinovačkom polju nadomak istoimenog sela zasjelog u ravnici na dvanaestom kilometru od Gruda. Krenica spada u red najljepših kraških jezera u ovom dijelu Hercegovine. Kružnog je oblika promjera 300 metara, dubine oko pedesetak metara. Napajaju ga podzemni izvori i još nikada nije presušilo.

Ovaj kraški biser, magični je mamac za brojne izletnike, nudi potpun ugođaj ribarima i samo najhrabrijim plivačima, jer jezero prati uklestvo legende o oholoj Gavanici.

Dvori pod vodom

U prošlosti jezero Krenica je bilo i šire i dublje, na što ukazuje i legenda koja se i danas prepričava. Trag narodne predaje vodi do bogatog Gavana čije bogastvo se protezalo čak do Imotskog. Glavni Gavanovi dvori su bili u današnjem naselju Krenica.

Imao je bogati Gavan dvore i imanja „dokle je pogled dopirao“, ali kako to obično biva u životu, sve ima svoj kraj. Njegovo bogastvo nestade pod vodom! Legenda kazuje kako je svemu povod bila njegova ohola žena, koju je sv. Petar pozdravio riječima:

– Bog ti dao, da li bi mi dala komadić kruha da pojedem?

Ohola žena odgovori:

– Šta će meni Bog tvoj dok je meni živ Gavan moj!

Predaja kaže kako je ubrzo potom uslijedio takav zemljotres da se u Drinovačkom polju „otvoriše“ izvori, te se dvori nađoše pod vodom. Ne ostadoše Gavanovi dvori ni u Imotskom kraju, jer i tamo ga potopiše Crveno i Modro jezero.

Kupanje sa strahom

Legenda nadalje kazuje kako je ohola Gavanica sa dvoje djece; muškim i ženskim, bježala prema brdu, a voda je tekla za njom. Tek kada je poturila muško dijete spasila je glavu, a na tom mjestu gdje je dječak ostao postade ponor! Otvorio se i kanal (kroz koji danas riječica Matica ponire u blizini Krenice).

Nemali broj je onih koji ukletstvu iz legende pripisuju nesretne slučajeve koje se danas događaju kada se neko utopi u jezeru Krenica. Takvu tajnu pripisuju moći podvodnih sila. Zadnji slučaj utapanja dogodio se u devetom mjesecu prošle godine, kada su nakon sedmodnevnog traganja ronioci pronašli tijelo utopljenika iz Drinovaca kod Gruda. No, ovakvi nesretni slučajevi ne umanjuju ljepotu ovog kraškog bisera iz Drinovačkog polja kod Gruda.

Ribareva priča

O uklestvu legende o oholoj Gavanici zna i ribar, koji se predstavio kao Stipe.
– Događaju se česta utapanja u ledenoj i dubokoj vodi, a pričali su stari kako su znali nestajati i konji sa kolskom zapregom. Za svaki slučaj bolje je zabacivati udicu i pecati nego plivati – kazao je Stipe koji se nije dao ometati.