Kakva tajne skrivaju zidine Starog grada Mičevac kod Trebinja? Vjeruje se kako neki pustolovi i danas traže zakopano blago

Kako je najbolje sačuvana kula iznad glavne kapije, postoji vjerovanje da je u njoj stolovao Vojvoda Mičeta što opat ukazuje da je ovaj stari grad  dugo bio u rukama plemićke braće Pavlovića i Hercega Stjepana…

 

Nema preciznih podataka kada je grad Mičevac  podignut i ko ga je izgradio. Prema narodnom predanju, graditeljsko djelo je vojvode Mičeta, po kome je i dobio ime. Strateška uloga ovog zdanja. koje se u tri poznate povelje Mičevac pominje kao »Castello« 1444. , »Castrum« 1448. i »Civitate« 1454. godine, bila je da kontroliše put koji je prolazio pored njega, a ujedno je bio i sjedište carinika.

Ovo staro graditeljsko zdanje, smješteno nadomak Trebinja, tik pored magistralnog puta Trebinje- Nikšić,  i danas je prilično sačuvano, a graditeljske konture ukazuju kako je to nekada bio utvrđen grad pravougaonog oblika, s glavnim kulama koje su bile okrenute Trebišnjici.

Kako se dugo vjerovalo da nesvakidašnje debele zidine Mičevca sa tajanstvenim podzemljima skrivaju veliko blago, grad je u povijesti u više navrata prekopavan i istraživan, u početku “orgnizovano”, a kasnije kroz pohode pustolova. Prvo iskopavanje počelo je u toku ustanka protiv Osmanlija 1875. godine. Prema legendi, u Trebinje je došao neki Dalmatinac i tvrdio da je u Mičevcu zakopan novac. Odmah su stigli i mještani okolnih naselja Gorica i Most. Kopalo se najviše noću zbog naredbe trebinjskog paše da se tu nasele mještani sela Korjenići, koje je zapaljeno, i da zauzmu neobrađenu zemlju. Zbog toga se danju obrađivala zemlja, a noću se kopalo po zidinama grada, koji je dugo bio sjedište carinika, ali od blaga nije bilo ni traga.

 

Nacionalni spomenik BiH

Kako se dugo vjerovalo da nesvakidašnje debele zidine Mičevca sa tajanstvenim podzemljima skrivaju veliko blago, grad je u povijesti u više navrata prekopavan i istraživan, u početku “orgnizovano”, a kasnije kroz pohode pustolova.

Kazuje se kako i danas neki znatiželjnici pohode ovo staro sdanje koje je od 2003. godine na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba