Kakva je ovo poruka turistima u Hrvatskoj koji nisu katolici? U apartmane stavite križ, da gosti znaju gdje su došli

Zašto u našim kućama i apartmanima turisti ne bi pronašli križ kao kršćansko obilježje i kao znak da znaju kamo su došli – pita se biskup Petanjak i šalje jasnu poruku svima onima koji nisu katolici da nisu dobro došli u “Lijepu njihovu”. Kako li će na ovo reagirati Bošnjaci?

Biskup Ivica Petanjak u subotu, 5.5. 2018. godine na Kraku je uputio poruku za Nedjelju turizma koja se obilježava 6. Maja u kojoj poziva one koji iznajmljuju smještaj turistima, da u apartmanima postave križ kao kršćansko obilježje i “kao znak da znaju kamo su došli”.

“Svjesni smo da o dobroj turističkoj sezoni najvećim dijelom ovisi materijalno stanje i napredak cijelog našeg društva i države. Zato se radujemo dolasku svakoga gosta. No, nikad ne smijemo izgubiti iz vida da je svaki gost prije svega osoba, stvorena na sliku i priliku Božju, te kao takav zavređuje naše poštovanje i ljubav – piše u uvodu poruke biskupa Petanjka koju je objavila Informativna katolička agencija (IKA).
“Naši gosti žele pronaći mir i okrjepu za tijelo, ali i za duh. Sigurno ste već doživjeli kako pojedini turisti i tijekom godišnjeg odmora zauzeto žive svoj kršćanski poziv te ga javno očituju stilom odijevanja, načinom prehrane te molitvom u određenim dijelovima dana kao i u raznim drugim prigodama. Neka nam u tome budu poticaj i nadahnuće da se i mi nikad ne sramimo svoje vjere nego da uvijek budemo spremni javno i odvažno posvjedočiti svoju pripadnost Kristu i Njegovoj Crkvi – poziva biskup.
“U tome smislu, zašto u našim kućama i apartmanima turisti ne bi pronašli križ kao kršćansko obilježje i kao znak da znaju kamo su došli – pita se nadalje.

Biskup Petanjak je, inače, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turista.