Kako znati da li je jaje kuhano? Zavrtite ga; ako se brzo vrti – kuhano je!

Sirovo se samo njiše Ljuska jajima neće pucati ako se u vodu doda malo soli, a lakše će se guliti ispod mlaza hladne vode.

Započnite dan uz zdrav i ukusan doručak koji će vas pokrenuti i pripremiti za izazove koji su pred vama, piše Maryana Vollstedt u uvodu svoje knjige “The Big Book of Breakfast: Serious Comfort Food for Any Time of the Day”.

“Nutricionisti ocjenjuju doručak najvažnijim obrokom u danu. Ako se pritom pobrinete i da je uravnotežen, snabdjet će vas energijom te vam u trenu podići raspoloženje – predlaže autorica.

Doručak se ne mora sastojati samo od kafe, čaja, soka i čokoladnog mlijeka. Autorica donosi i savjete za čuvanje i pripremu kafe, čaja, jaja… Ona jaže da su za pravi izbor za doručak oduvijek bila jaja. Lako ih je pripremiti, zdrava su i prilično dostupna, a moguće ih je spremiti na razne načine. Dobar su izvor proteina te su bogati vitaminima A, D i E. Prosječno jaje sadrži 70 kalorija i lako se probavlja.

“Ako je moguće, za kuhanje koristite jaja koja su stara od dva do sedam dana jer im je lakše odstraniti ljusku nego potpuno svježima. Dodate li vodi u kojoj kuhate jaja malo soli, ljuska ne bi trebala pucati – kaže ova nutricistica.

Isto djelovanje postići ćete i ako iglom probušite malu rupu na većem kraju jajeta.
Kako biste odredili je li jaje kuhano, zavrtite ga na ravnoj podlozi. Ako se brzo vrti, kuhano je, a ako se lagano njiše, još je sirovo.

S obzirom da je ponekad teško odrediti koliko je vremena potrebno kako bi jaja bila kuhana kako bismo htjeli valja znati da se meko kuhana jaja kuhaju između četiri i šest minuta, a tvrdo kuhana otprilike devet minuta.

Kako biste im lakše odstranili ljusku, jaja gulite ispod mlaza ili u zdjeli hladne vode, savjetuje autorica.