Kako živi Piter Filak (26) koji ne pije vodu već dvije godine: Roditelji tvrde da imaju sina kretena, on tjera po svome!

Piter FilakVatreni je reformator zdravstvenih navika i stila življenja koji za sebe tvrdi da od petog maja 2012. godine u pet popodne nije popio ni kap vode. Tu se ne računa po koje gazirano pićence ili čokoladno mlijeko koje bi popio u prvim danima eksperimenta.

Zar ne mrzite to što vam tijelo javlja svoje potrebe isključivo kad vam to najviše smeta? Kad vas, na primjer, probudi usred noći da bi vas podsjetilo na sva ona pića koja ste sručili u sebe i koja vam se sad bućkaju u bešiki. Ili vas trgne iz sna da biste jurišali do WC-a ili se obilno preznojavate na prvom sastanku ili važnom razgovoru za posao?

Piter Filak je pronašao rješenje za ove nepodopštine: prestanite da pijete vodu. I ne samo vodu, prestanite da pijete sve vrste tečnosti.

Nema znojenja

Filak je nekada bio medicinski tehničar, a sada radi kao model na internetu – što je, istina, pristojniji termin koji on sam koristi za glumca u onlajn pornografiji. Vatreni je reformator zdravstvenih navika i stila življenja koji za sebe tvrdi da od petog maja 2012. godine u pet popodne nije popio ni kap vode. Tu se ne računa po koje gazirano pićence ili čokoladno mlijeko koje bi popio u prvim danima eksperimenta.

On tvrdi da je u stanju da preživi na 800 do 1,000 kalorija dnevno, unesenih isključivo preko voća i povrća. Čak i njegov pas, mješanac čivave, ši-cua, patuljastog španijela i pekinezera po imenu Sači živi na istom načinu ishrane kao i gazda. Prije šetnje od standardnih 12 do 16 kilometara, Piter pojede par jabuka i bananu, a Sači dobije kivi ili nekoliko mrkvi ako je žedna.

– Čak i kada filtrirate vodu, vi u stvari samo mijenjate jedne hemikalije drugima, naročito u slučaju filtrirane vode u koju su dodati hlor, fluorid i svi oni drugi sastojci – objašnjava on u jednom od brojnih video snimaka na temu ishrane, bolesti i zavisnosti koje postavlja na svom internet sajtu More Apples a Day.

– U vrijeme kada sam počinjao sa dijetom na sirovom voću i povrću, budio bih se dva do tri puta noću da piškim. Meni to nije imalo smisla. Nisam shvatao zašto moram da pijem toliko vode.

Filak objašnjava da ovakav stil života ima i drugih prednosti: on skoro da i ne ulazi u kuhinju, posjeduje naizgled neiscrpne količine kreativne energije (potražite ga na Jutjubu) i što je njemu najdraže:

– Ne znojim se niti proizvodim bilo kakav neprijatan miris!

San o 150 godina

Mnogima kada slušaju Filakove priče izbjegavanju vode, žmarci krenuli kroz tijelo. On ne vjeruje ni u samu premisu hidracije. Pošto je vegan koji jede samo sirovu hranu, njegov je cilj da preživi isključivo na voću i povrću. Njegov cilj je da živi što je moguće duže i nada se da će dobaciti do 150 godina. Ovaj plan se već neko vrijeme krčka u glavi ovog 26 – godišnjeg momka. Još dok je bio u trećem razredu, odlučio je da ga ne zanimaju ni alkohol ni droge. Svoja izlaganja na internetu završava riječima:

– Živite duže, jer mi hoćemo.

Piter nezajažljivo čita knjige na temu bolesti i zavisnosti i navodi naslove kao što su Kineska studija, Car svih bolesti i dokumentarce Viljuške umjesto noževa i Debeli, bolesni i polumrtvi kao najvažnije uticaje.

Filak je u decembru 2012. napustio posao medicinskog tehničara, najvećim dijelom zbog sve većeg neslaganja sa režimom ishrane pacijenata koji je bolnica u kojoj je radio prepisivala pacijentima. I od tada je svu pažnju posvetio pisanju. Do sada je napisao pet knjiga koje samostalno izdaje, posvećenih temama počev od seksualnosti do zavisnosti od hrane. Trenutno završava još dva naslova.

Šta kažu roditelji?

Filak je napustio roditelje zbog neslaganja oko ishrane. ONi nikako nisu mogli da svare njegov stil života.

– Njihov zajednički stav je bio da imaju sina kretena – objašnjava on. – Poslije svakog razgovora sa roditeljima ukazalo bi se nešto novo. Kada sam im rekao da sam vegan, majka se rasplakala a otac se unezvijerio. Rekli su mi da imam opsesivno-kompulzivni poremećaj i da sa mnom nešto ozbiljno nije u redu.

Ali sada su oba njegova roditelja (otac mu je nekad radio kao glavni kuhar, a majka je medicinska sestra) i sami vegani, dok je otac čak prošao tretman čišćenja sokovima – iako se za sada nisu odrekli tečnosti.