Kako zaustaviti hormonsko gojenje! Za trbav stomak kriv je – kortizol, a za veliku zadnjicu – estrogen!

Životni stil, ishrana i genetika imaju veliku ulogu, ali dobra vijest jeste da postoje stvari koje možete da preduzmete kako biste uravnotežili hormone i riješili se suvišnih masnoća. Samo najprije treba odrediti uzrok – savjetuje profesor fiziologije Safron Vajthed.

Imate li i vi onaj jedan problematičan dio tila čijim izgledom nikad niste zadovoljni koliko se god trudili da ga dovedete u red? Stručnjaci kažu da za to postoji naučno objašnjenje! Naime, prekomjerno gojenje na jedinstvenim područjima najčešće je rezultat hormonske neravnoteže, pokazuje istraživanje.

–           Životni stil, ishrana i genetika imaju veliku ulogu, ali dobra vijest jeste da postoje stvari koje možete da preduzmete kako biste uravnotežili hormone i riješili se suvišnih masnoća. Samo najprije treba odrediti uzrok – savjetuje profesor fiziologije Safron Vajthed.

Pogledajte „krivce“ za salo na pojedinim dijelovima tijela:

Salo na stomaku: Krivac je kortizol

Tijelo reaguje na stres pojačanim lučenjem hormona kortizola, koji oslobađa energiju za borbu, a ona dolazi u obliku masti i glukoze, koje se skladište u središnjem dijelu tijela, blizu jetre. Klonite se stresa, koliko god to zvučalo kao kliše.

Jedite manje obroke više puta na dan kako bi vaš nivo šećera bio stabilan. Preporučuju se namirnice niske glikemijske vrijednosti, kao što su jabuke,hljeb od žitarica cijelog zrna i indijski oraščići. Nemojte da trčite ili naporno vježbate duže od 45 minuta jer i to podstiče proizvodnju kortizola.

Velika zadnjica i široke butine: Krivac je estrogen

Previše estrogena može da uzrokuje gomilanje masti na zadnjici i butinama. Te masne ćelije proizvode više estrogena, a zauzvrat se skladišti više naslaga. Ispijanje previše alkohola čini da jetra ne može da očisti estrogen iz krvi.

Sojini dodaci mogu da smanje proizvodnju estrogena jer oponašaju sam estrogen. Ali, kako se zna premalo o tome, ne jedite velike količine. Hranljivi sastojci u brokoliju regulišu jetrene enzime. Ograničite meso i kafu, s obzirom na to da oni opterećuju jetru.

 Otečeni zglobovi: Krivac je progesteron

Naduti skočni zglobovi često su rezultat zadržavanja tečnosti, što može da bude uzrokovano nedostatkom progesterona. Progesteron djeluje kao diuretik, ispirajući višak tečnosti iz tijela. Hrana bogata vitaminom E može da podstakne proizvodnju progesterona. To uključuje sjemenke suncokreta i puter od kikirikija.

Smanjite unos natrijuma, jer je to ključ u regulisanju krvnog pritiska i nivoa tečnosti u nogama i zglobovima. Izbjegavajte prerađenu hranu kao što su gotovi obroci. Da biste poboljšali ljudski hormon rasta, spavajte dovoljno – on se kod odraslih osoba ispušta samo noću.

Napuhano lice: krivac je tiroksin

Otečeno lice i vrat mogu biti rezultat premalo tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlijezda. Neaktivna štitna žlijezda usporava metabolizam, što može da uzrokuje nadutost. Preporučuje se uzimanje dodataka selena, koji pomaže vašem tijelu da efektnije koristi tiroksin.

Ako puno sjedite, koristite kvalitetnu opremu kako biste bili sigurni da sjedite uspravno i pravite pauze. Ako primijetite da ste izuzetno umorni i da se neobjašnjivo gojite, obratite se ljekaru.

Masne naslage na nadlakticama: Krivac je testosteron

Ljudsko tijelo proizvodi hormon koji se naziva DHEA (dehidroepiandrosteron), koji se pretvara u testosteron. DHEA pomaže u izgradnji mišićne mase. Kada nivo testosterona padne previše nisko, mišićna masa može da bude zamijenjena masnoćom. To je najočiglednije na gornjem dijelu ruku, koje imaju velike mišiće. Nivoi testosterona kod žena opadaju s godinama – vrhunac im je u dvadesetim, a do menopauze padnu za pola.

Ali određena hrana pomaže. Konzumirajte više proteina, kao što su riba, jaja, tofu i orašasti plodovi. Cink, magnezijum i vitamin B6 takođe podstiču proizvodnju testosterona. U međuvremenu, istraživanje pokazuje i da redovan seks pomaže!

Naslage na leđima: Krivac je hormon rasta

Prstenovi koji se prelivaju preko zadnjeg dijela grudnjaka kod žena, mogu biti tu zbog niskih nivoa ljudskog hormona rasta (HGH). Tokom noći, ženska hipofiza otpušta hormon rasta, koji stimuliše masne ćelije da oslobađaju energiju za oporavak tjelesnih tkiva. Premalo HGH-a i masnih ćelija ne primaju poruku da pretvore masnoću u energiju. Studije pokazuju da odrasle osobe kojima nedostaje HGH često imaju visok procenat tjelesne masti, naročito na leđima.

Istraživanja sugerišu da hrana bogata melatoninom, poput malina, može povećati sekreciju HGH-a do 157 odsto. Melatonin aktivira oslobađanje hormona koji govore vašem tijelu da je vrijeme za spavanje. Druga studija otkrila je da hrana bogata aminokiselinskim glutaminom, kao što je jogurt, može da povećati proizvodnju hormona rasta.