Kako zaštititi kožu u ljetnom razdoblju: PRAVILNI I NEOPHODNI KORACI ZA LIJEPU I ZDRAVU KOŽU!

Već toliko mnogo toga znamo o pravilnoj zaštiti kože tokom vrućih, ljetnih mjeseci, ali zasigurno malo znamo o važnosti pravilne njege kože nakon izlaganja suncu

Već ste bezbroj puta čitali o pravilnoj zaštiti kože tokom vrućih, ljetnih mjeseci, ali zasigurno ne smijemo zaboraviti na pravilnu njegu kože nakon izlaganja suncu.

Sunce, more i vjetar glavni su faktori koji djeluju na isušivanje kože kako površinski tako i u njenim dubljim slojevima, čime ona postaje podložnija stvaranju bora. Posebnu pažnju njezi kože trebaju posvetiti osobe sa suhom i dehidriranom kožom. Suha koža ima vrlo nizak nivo masnih izlučevina iz masnih stanica, a karakteriše je osjećaj zategnutosti i peckanja.

Koža je na dodir tanka, dehidrirana i vrlo podložna promjenama, kao i stvaranju bora. S obzirom na spomenute karakteristike, važno je napomenuti da treba izbjegavati agresivne preparate koji sadrže alkohol i sapune, jer to dodatno isušuje kožu.

Uz dovoljan unos vode kožu treba njegovati kvalitetnim, hidratantnim preparatima. Jedan od glavnih, prirodnih sastojaka koji suhoj koži vraća izgubljenu vlagu te djeluje umirujuće je ekstrakt sjemena divlje ruže.

On je ujedno i glavna djelatna komponenta linije proizvoda za njegu suhe kože koja sadrži 4 osnovna koraka njege: čišćenje, toniziranje, hidrataciju i noćnu njegu. Vrlo je važno slijediti spomenute korake njege, jer svaki od njih osigurava adekvatnu zaštitu, a svi oni skupa osiguravaju zaštitu suhe, dehidrirane kože.

*Krema za čišćenje blago odstranjuje ostatke make-up-a i osvježava kožu kompleksom hranjivih morskih algi.

*Tonik osvježava kožu i priprema je za hidrataciju, ekstrakti lavande i kamilice dezinficiraju kožu, dok je neven i metvica štite od vanjskih uticaja.

*hidratantna krema – obogaćena je uljem divlje ruže koje je iznimno bogato esencijalnim masnim kiselinama prijeko potrebnim za njegu suhe kože. Krema se nanosi ujutro na očišćeno lice i štiti kožu tokom cijelog dana.

*noćna krema sadrži alfa lipoinsku kiselinu; snažni antioksidant te liposome soje koji sprječavaju nastanak bora, a ujedno njeguje kožu i čini je glatkom i sjajnom.

* postoje i preparati organskog porijekla bez dodatnih sintetičkih sastojaka, umjetnih boja, mirisa i konzervansa. Namijenjena je mladoj, ali i vrlo zreloj koži, jer nudi paletu proizvoda za njegu kože od dnevne pa sve do noćne njege.

(aura.ba)