Kako Zaim Husejnović iz Nemile liječi reumu: Ležao sam pored pčela, one me ubadale i podigle na noge!

„Pričajući sa nekim starim doktorom o pčelarstvu, on će meni: „Zaime, tebi lijekovi ne trebaju, nego ti lezi pored svojih pčela. Neka te ubadaju koliko im volja“ . Ja vam i srce liječim uz pčele i to po preporuci dr. Kabila iz Tuzle. Inhaliram se nad pčelinjim sanducima

Pčelarska legenda iz Nemile 76 – godišnji Zaim Husejnović u pčelarstvu je duže od pet decenija. Sve je počelo u rodnom selu Gladovići. Zapčelario je kao petnaestogodišnjak. Njegov pčelinjak je smješten na oko 650 metara nadmorske visine između planina Lisac, Vepar, Bobovc, a one su bogate livadama i različitim drvćem. Ovdje je priroda očuvana i nije zagađena.

Do unazad nekoliko godina reuma ga ja znala „prikovati“ za postelju. Ni jedna medikamenta terapija nije mu pomagala. Pčele su ga izliječile od reume. Obolio je veli prije tridesetak godina. Skoro da je bio nepokretan, dugo se liječio po bolnicama i kod doktora. Skoro godinu bio na bolovanju.

„Pričajući sa nekim starim doktorom o pčelarstvu, on će meni: „Zaime, tebi lijekovi ne trebaju, nego ti lezi pored svojih pčela. Neka te ubadaju koliko im volja“ .

Isprva mi to bilo čudno, ali odlučim da tako uradim. Ja sam imao iskustva sa pčelinjim ubodima, poneka bi me bocnula dok sam radio po pčelinjaku.

Helem, počeo sam da ležim sa pčelama i da ih provociram da me ubadaju do mile volje. Bogami, ja se pridigoh, nestade reume. Leđa ko u momka. Nikada mi se više nije reuma pojavila.

Ja vam i srce liječim uz pčele i to po preporuci dr. Kabila iz Tuzle. Inhaliram se nad pčelinjim sanducima – ispričao nam je na kraju Zaim Husejnović. (aura.ba/E.M.)