Kako vam muzika može pomoći da se osjetite bolje? Ova pjesma i sevdalinke pomažu u borbi protiv depresije

Možda i vama ova pjesma uljepša raspoloženje i dan. Pokušajte i sa sevdah pjesmama. Poznato je da je legendarni Himzo Polovina koristio muzikuterapiju za liječenje bolesnika u Jagomiru sevdalinkama

Hipster beautiful girl in leather jacket and glasses listening music outdoor

Naučnici su došli do podataka da muzika i pjevanje ubrzavaju razvoj moždanih funkcija i pomažu u borbi protiv depresije, posebno kod djece. Insistiranje na muzičkom obrazovanju kod djece nije bez razloga prisutno.

Dokazano je da muzika utiče na razvoj mozga koji je zadužen za obradu zvuka, govora i vještine čitanja, kao i razvoja kreativnosti. Veliki broj mentalnih oboljenja se može efikasno liječiti tretmanima uz kontrolisano slušanje muzike i sviranje određeniih instrumenata.
Naučnici su utvrdili da osobe koje imaju šizofreniju lakše mogu da se uklope u društvo ukoliko uz lijekove koriste i vrstu muzičke terapije. Muzika je sjajan tretman za smanjenje depresije i hroničnih bolova.

Poznato je da je legendarni Himzo Polovina koristio muzikoterapuju za liječenje bolesnika u Jagomiru. Liječio ih je sevdah pjesmama.

Pjevanje čini da se ljudi osećaju oslobođeno, a samim tim i da isprazne negativnost i stres koji su se nakupili u organizmu, stoga, ne ustručavajte se – pustite glas, čak iako ne znate da pjevate.
Istraživanja su dovela do zaključka da postoje pjesme koje uspješno djeluju na psihička oboljenja, podizanje raspoloženja i ublažavanje depresije.

Predstavljamo vam pjesmu koja se u svijetu nalazi na prvom mjestu kao lijek protiv depresije: