Kako vam čaj može pomoći da smršate

Poznato je da šalica toplog čaja pomaže u gubitku kilograma, ali šalica hladnog biljnog čaja ima veći učinak, tvrde stručnjaci.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Fribourgu (Švicarska) kažu da hladan čaj potiče oksidaciju masnoća i oslobađa energiju. Tako ispijanje hladnog biljnog čaja pojačava potrošnju energije što je vrlo bitno za gubitak kilograma. Što je veća potrošnja energije, gubi se više kalorija.

Također, smanjuje i metaboličko opterećenje na srcu, što je testirano na 23 volontera. Utvrđeno je da hladan čaj smanjuje i rizik od glaukoma.

Testiranje je napravljeno s čajem “yerba mate” koji je popularan u Južnoj Americi, naročito u Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

Volonteri su pili 500 ml čaja temperature 3 °C dnevno i isti čaj temperature 55 °C. Potom su mjerili njihove otkucaje srca, tlak, protok krvi, potrošnju kisika i oksidaciju masnoća.

Utvrđeno je da se potrošnja energije povećava za 8,3 posto kada se pije hladni čaj, za razliku od vrućeg čaja kada je potrošnja energije veća za 3,7 posto.