Kako uzgojiti đumbir kod kuće

Koliko je đumbir zdrav i koliko ga rado doktori preporučuju odavno nam je poznato, ali kako da ga uzgajamo u saksiji kod kuće ?

Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i kupljeni korijen đumbira koji po svom obliku podsjeća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati “ruku” sa što više “prstiju”. Kako biste dobili što više plodova, neophodno je izlomiti pipke đumbira na više dijelova.

Sadnja je laka: stavite u saksiju jedan “prst” đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje. Vodite računa da ne zatrpate đumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspije. Zaljevajte često. Ne traži dosta svjetla, ali traži toplotu.

Posadite đumbir kao kućnu biljku u jesen, a kada dođe proljeće prebacite ga u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabrati mjesto sa rastresitom zemljom i redovno zalivajte, ne treba da se brinite oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Ukoliko se brinete o svojoj biljci zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 mjeseci prije nego što počnete da koristite nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.