Kako ugasiti želju za grickalicama? Žudnju ugasite maslinovim uljem

Nivo za krvne žile zdrave oleinske kiseline iznosi 80 posto, ne sadrži hemikalije i konzervans, zadržava vitamine, mononezasićene masne kiseline, a nudi i pregršt antioksidansa, kao što su vitamin E i polifenoli. Uz sve to, maslinovo ulje brzo i dugo utažuje glad tj. održava osjećaj sitosti bolje nego bilo koja druga masnoća.

Naučnici s Technische Universität München i University of Vienna proveli su istraživanje pri kojem su ispitanici uzimali 500 mg niskomasnog jogurta s 4 različite vrste masnoća: svinjska mast, maslac, repičino ulje te maslinovo ulje.

Nakon tri mjeseca, rezultati su pokazali da maslinovo ulje najviše utječe na povišenje nivoa hormona serotonina u krvi koji je zaslužan za osjećaj sitosti u odnosu na ostale vrste masnoća. Nadalje, pri unosu maslinovog ulja nije došlo do povećanja tjelesne mase ispitanika.

Prilikom upoređivanja ulja repice i maslinovog ulja, koji imaju sličan sastav masnih kiselina, uočeno je da je ključni faktor sama aromatska grupa masnih kiselina. Nadalje, uočen je važan utjecaj na održavanje visine šećera u krvi. Otkrivena su dva ključna sastojka, heksanal i E2-heksenel, koji sprječavaju apsorpciju šećera iz krvi u ćelije te na taj način duže održavaju nivo u krvi.

Još jedan važan podatak – analizom maslinovog ulja iz različitih dijelova svijeta pokazalo je da talijansko maslinovo ulje sadrži najveće količine povoljnih sastojaka.