Kako u pet koraka vratiti poljuljano samopouzdanje?

Život je pun iznenađenja. Ponekad jednostavno nismo spremni na neke situacije, a otkaz na poslu ili raskid veze, tako iznenada, mogu srušiti našu volju i nade. Čak i kada se stvari preokrenu u našu korist, mnogi od nas se dugo bore sa osjećajem bespomoćnosti.

Evo nekih trikova koji vraćaju nadu u život i osposobljavaju nas da nastavimo dalje:

1. Vizualizujte bolje sutra
Sklopite oči i zamislite cilj koji želite da ostvarite. Kako izgleda ostvarenje tog cilja? Dijelite li taj cilj sa nekim? Ako možete da vizualizujete taj cilj, vremenom ćete moći i da ga ostvarite.

2. Pročitajte inspirativnu knjigu
Knjige su prepune svakodnevnih junaka čije nas priče često podsjećaju da s malo volje, samopouzdanja i upornosti možemo ostvariti šta god želimo, zato uzmite neku inspirativnu knjigu i povratitite svoju motivaciju.

3. Napravite retrospektivu
Ponekad se treba prisjetiti koliko smo toga naučili iz prošlosti, s kakvim smo se sve izazovima suočavali i koliko smo daleko dogurali. Zapišite na papir situacije koje su igrale značajnu ulogu u vašem životu. Možda ćete se iznenaditi kako neke situacije koje ste ranije doživjeli kao stresno iskustvo danas vidite kao vrlo korisne životne lekcije.

4. Budite zahvalni
Svakog dana se sjetite osoba i stvari zbog kojih ste sretni. Ne podcjenjujte važnost prijatelja u svom životu, ali i užitaka koje ste proživjeli i kojima ste obogatili svoju svakodnevnicu.

5. Pišite dnevnik
Svakog dana zabilježite svoje misli na papir. Pisanje dnevnika koristan je način za održavanje dobrog mentalnog zdravlja. Pišite o stvarima koje želite da promijenite na bolje i čitajte o svom napretku.