Kako u Bihaću “čekaju” medvjeda: Šerpama, kašikama, kutljačama, tepsijama i petardama na zvijer

Armin s ocem dežura na pčelinjaku

Nakon što je u srijedu medvjed “posjetio” pčelinjak bihaćkog pčelara Armina Nuhanovića, o čemu je pisao BH pčelar, ovaj mladi pčelar sa svojim  je ocem uveo dežuru na pčelinjaku.

– Da nije žalosno, bilo bi smiješno, kažu za BH pčelar Nuhanovići, pokazujući nam čime to namjeravaju otjerati i prestrašiti medvjeda.

– U opticaju su šerpe, tepsije, petarde…oružje ne posjedujemo, a bilo bi i bezvrijedno jer je medvjed zaštićeniji od nas, u grubom prijevodu, odgovarali bi više da ubijete medvjeda nego čovjeka.

– Bilo je ljudi, podsmjehuju nam se, ali, nije smiješno vjerujte. Pa medvjed je sišao u naseljeno mjesto, dvadesetak metara od kuća. Ovo je problem cijele zajednice. Lovačko društvo koje gazduje lovištem ovaj problem stavlja na marginu, kažu, ni štetu ne možemo naplatiti, jer je zakon tako uredio da je medvjed “u pravu”.

– Na pitanje ko je dužan da nas zaštiti od medvjeda, dobili smo odgovor da se štitimo sami. A šta da uradimo osim da gledamo i pognemo glavu pred ovom napasti. Mada, mislim da se mora odraditi akcija sa pčelarima i lovcima i medvjed se mora vratiti u svoje stanište. Nažalost, lovačkom društvu ova priča “paše” jer žele da se pročuje kako se medvjed nalazi u njihovom “reonu”. Razočarani smo u sistem. Svakako, dok električni pastir ne stigne na moju adresu, prisiljen sam da ovako, što bi naši stari rekli, čergarim sa šerpama i tepsijama na pčelinjaku – kaže Nuhanović. /E. K./aura.ba/