NISU TAČNE TVRDNJE DA SU SIMPSONOVI PREDVIDJELI DOGAĐAJE U SAD-U U JANUARU 2021. GODINE

Nakon neuspješnih nereda u američkom Kongresu u januaru 2021, neki mediji su objavili tvrdnje da je popularna televizijska serija Simpsoni “predvidjela” te događaje. Vijest je 8. januara 2021. godine prenio i magazin “aura”. Kao “dokazi” su ponuđene epizoda serije u kojoj se Kongres ipak ne spominje, te fotomontaža lika iz Simpsonovih.

“Američka animirana serija “The Simpsons” emituje se već duže od 30 godina, tokom kojih je prikazano 695 epizoda u 32 sezone. S obzirom na često prisustvo satire u ovoj seriji, politički poduhvati američkih funkcionera i realnost Sjedinjenih Američkih Država često su ismijavani. Zbog činjenice da serija traje već tri decenije, neke od situacija koje su ismijavane zaista su se i desile u budućnosti. Jedan od takvih primjera je epizoda “Bart to the Future”, u kojoj se navodi da će Donald Trump biti izabran za američkog predsjednika, a koja je prikazana 2000. godine.

Zbog primjera u kojima su Simpsoni zaista “predvidjeli” neke događaje, često se dešava da svaki veći događaj u SAD-u, ali i svijetu, bude popraćen navodnom epizodom u kojom su Simpsoni tu situaciju i predvidjeli.(…)

U epizodi kojom se argumentuju navodi da su Simpsoni predvidjeli januarske nerede u Americi ne spominju se neredi ispred američkog Kongresa. Kako su naveli fact-checkeri Snopesa, ona je “opomena” o događajima koji se mogu desiti ukoliko građani SAD-a ne izađu na izbore. Također, kolaž-fotografije jednog od izgrednika u Kongresu i lika iz Simpsonovih koji je istovjetno obučen i istetoviran je manipulacija. Ne postoji epizoda Simpsona u kojoj je prikazana ta scena”, navedeno je u analizi koju je uradio portal Raskrinkavanje..

Magazin “Aura je objavila slijedeči sadržaj:

“Popularna serija “The Simpsons” ponovo je “predvidjela” nešto što će se dogoditi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ovaj put je riječ o haosu koji je nastao nakon što je izabran novi predsjednik SAD-a.

Epizoda “Treehouse of Horror XXXI” obrađuje temu američkih izbora. Marge traži od Homera da izađe glasati, a Lisa ga upozorava zašto je to važno i podsjeća na protekle četiri godine.

Homer se uskoro gubi u razmišljanju i prisjeća se dugačke liste grešaka koje je napravio Donald Trump. Uskoro se budi iz sanjarenja i shvata da je prespavao glasanje.

U nekoliko narednih scena prikazan je haos koji je nastao 20. januara 2021. godine, svijet je u plamenu, zgrade su uništene, a Homer sjedi na krovu porodične kuće i pije pivo s puškom u ruci.

Nakon intrevnecije portala “Raskrinkavanje” mi objavljujemo ispravku sadržaja, što je vidljivo u samom naslovu.