Kako su se naši preci štitili od uroka: Pobiberite svoje brige!

 

Ukoliko vas nerviraju dosadne komšije, ovim začinom možete posuti prag ulaznih vrata kako bi se spriječio dolazak neželjenih gostiju. Ukoliko živite u kući i imate problem sa komšijama, ustanite prije nego što svane i pospite zrna bibera duž ograde koja vas razdvaja od te gomile dosadnjakovića

Ljepota narodne magije je u tome što je ona praktična magiju koju mogu svi koristiti. Za ritual vam fali neka čarobna biljčica? Nema frke, samo skoknite do kuhinje i uzmite šta vam treba. Fali vam neko posebno ulje sa magičnim svojstvima? Bez brige, tu je maslinovo ulje koje će poslužiti kao odlična zamjena.  U narodim predanjima spominju se brojni kuhinjski začini koje možete iskoristiti u bezazlene magijske svrhe, a jedan od najmoćnijih među nijima svakako je biber.

Svako ima crni biber u svojoj kuhiji ali malo malo ko zna da se ovaj začin može koristiti i u magijske svrhe kako biste zaštitili sebe i svoj dom od negativnih sila. Biber se vijekovima koristi kao moćno sredstvo, bez obzira radilo se o crnoj ili bijeloj magiji. Biberu pripada element vatre, a njegova planeta je Mars, zbog čega se ova biljka najčešće koristi u odbrambene svrhe – kao zaštitna magija.

Biberom na komšije

Biber se od davnina koristi u čarolijama koje ne samo da eliminišu negativnu energiju nego štite od nje. U tu svrhu obično se zapale listovi ovog začina i njime se okadi kuća. Biber pomiješan sa solju treba posuti oko kuće kako bi se ukućani zaštitili od magijskih napada ili negativnih ljudi.

Ukoliko vas nerviraju dosadne komšije, ovim začinom možete posuti prag ulaznih vrata kako bi se spriječio dolazak neželjenih gostiju. Ukoliko živite u kući i imate problem sa komšijama, ustanite prije nego što svane i pospite zrna bibera duž ograde koja vas razdvaja od komšija.

Ovaj ritual bi trebalo da se izvodi jednom mjesečno. Za zaštitu doma, platnene vrećice napunjene biberom u zrnu okačite na više mjesta u kući, naročito u oramare – da bi se sačuvala odjeća od loših vibracija.

 Ritual protiv dosadne svekrve ili vještice

U životu naših predaka sve je bilo usko povezano sa magijom, a svaki predmet u kući je bio podložan prokletstvima ili blagoslovu duhova. Imali su razvijen osjećaj za čarolije koje su koristili kako bi zaštitili svoje domove, alate, zalihe hrane pa čak i odjeću.

Spomenuli smo da se zaštitu kuće treba pomiješati so i biber kako biste od sebe otjerali neželjene goste, a ukoliko imate svekrvu koja vam „pije krv“ zbog svake sitnice ili vas čak proganja neka vještica, možete iskoristiti sljedeći recept za tzv. crnu so:

Pomiješajte crni biber, so, strugotinu metala (sa posuđa), i ugalj i pospite oko kuće. Prema vjerovanju, ovaj ritual će odbiti svaku vješticu (svekrvu) koja se zaputi prema vašem domu u namjeri da vam upropasti dan.

Osim ovoga, naši preci su često oko vrata ili u džepu nosili par zrna crnog bibera kako bi se odbranili od urokljivih očiju, ali i spriječili osjećaj zavisti i ljubomore.