Kako spriječiti neprijatno znojenje i smrad nogu tokom ljeta

Nošenje zatvorene obuće tokom ljetnjeg perioda izaziva znojenje, a potom i neprijatan miris nogu. Kako biste to spriječili, savjetujemo da isprobate sljedeće trikove

Bakterije su glavni krivac za pojavu neprijatnih mirisa, te je osnovna stvar svakako dobra higijena. Prije nego što obujete ljetne patike ili baletanke dobro operite stopala, a jednako je važno da ih lijepo i osušite. Zapamtite, svaka vlaga je idealno stanište za razvoj bakerija.

Puder za noge

– Kako bi vam stopala ostala suha nakon više sati nošenja cipela koristite puder za noge.

– Mijenjajte obuću kako biste joj dali vremena da se izvjetri.

– U cipele koje neprijatno mirišu možete staviti komad aluminijumske folije u koju ste prethodno sipali mljevenu kafu. Umesto kafe takođe možete staviti filter vrećicu od čaja ili koru od narandže. Vidjećete kako će lijepo “izvući” neprijatan miris.

– Kako biste ubili bakterije unutrašnost obuće možete povremeno prebrisati krpicom namočenom u alkohol. Osim alkohola, na isti način možete upotrijebiti sredstvo za dezinfekciju ruku.

– Da bi vam uvijek obuća bila mirišljava u cipelar u kome je odlažete stavite po jednu mirisnu maramicu za mašinu za sušenje veša. One će upiti višak vlage i zameniti neprijatne mirise ugodnim.