Kako spasiti “brod ljubavi” od potonuća: Zvocanje – surovi otrov koji ubija?!

Piše: Almir Đuhera, astrolog i književnik

Piše: Almir Đuhera, astrolog i književnik

Znajte da, najsuroviji otrov koji žestoko ubija energiju ljubavi, jeste zvocanje (pridikovanje), jedne ili druge strane. Po, do sada obavljenim studijama, mnogo više to čine žene, no da se ne lažemo, to isto čine i muškarci.

Najčešće spominjana tri opasna grebena kada su u pitanju bračni brodolomi, koje kao uzrok navedu osobe su: Nedostatak/loš seks, nedostatak novca/siromaštvo i prevelike radne obaveze/zauzetost partnera?!

No, pokušajmo, dragi čitatelji, da se dublje zamislimo i zapitamo, da li su zaista glavni krivci samo loš seks, nedostatak novca i zauzetost poslovnim obavezama za bračne brodolome, čak i pri mirnim vodama? Da li su oni, samo zadnji korak, kao izgovor pred napuštanje zajedničkog broda-nekad zvanog ljubav?

Čineći svjesno ili nesvjesno, nekad kapetan (muž) ili njegov zamjenik (žena), čine taj korak sa namjerom da brod ljubavi potone što dublje na dno bez povratka. Ali, zapitaju li se kada, šta je pravi uzrok, i da li je drugačije moglo biti? Da se razumijemo, naravno, da utjecaja sa strane na porinuti brod ljubavi bude i biva sa vremena na vrijeme, no najveću odgovornost snose ono dvoje koje brodom ljubavi gazduju, zar ne?!

Zato ni u jednom slučaju, ne može se odgovornost svaliti na samo jednu stranu. A evo i zašto?

Ko su najveći krivci bračne pustoši?

Dakako, zbog mira u kući, možemo se složiti sa onima koji izričito zastupaju gore navedeni stav da su „navedeni grebeni“ najćešće krivci bračne pustoši? No, na ovome mjestu postavio bih pitanje svima nama, a šta se dešava i ko su „krivci“ kada se brodolom desi, a gore navedeni „grebeni“ nisu bili na putanji broda ljubavi?

Evo vam jedan opšti primjer, Holivud! Tamo imate i, seksa dovoljno, i novca, i sa ne baš preveliim životnim obavezama, zar ne (dadilje, tuce spremačica, vozača, baštovana, tjelohranitelja i sl. ješavaju mnoo toga)? Dakako, neko će iz mase čitatelja možda spomenuti, tu, u Holivudu,  ima utjecaja sa strane, od alkohola, droge, prostitucije…

Naravno, složit ćemo se svi zajedno i sa tom konstatacijom, no, ovdje bih vas zamolio da dobro zamislite se i zapitate, a gdje smo-mi svi, sa našim osobinama na brodu ljubavi. Postavite sebi ova tri pitanja, i možda spasite vaš brod ljubavi od potonuća?!

Da li recimo, nedostatak pažnje od strane vašeg partnera inicira vas da ne želite više seks sa njim/njom?
Da li nedostatak iskrene komunikacije sa partnerom, inicira vas da se sve više udaljavate, a da on/a time sve manje zna o vašim željama, hobijima ili namjerama?
Da li svakodnevno oko sebe primjenjujete zvocanje, taj surovi otrov koji ubija vezu, brak prijateljstvo?

Zvocaju i muškarci i žene

Ovdje  mi, dragi prijatelji, nije cilj da vas zaspem masom podataka o broju bračnih brodoloma na mjesečnom ili godišnjem nivou. To svakodnevno slušamo na vijestima, vidimo u novinama ili portalima, zar ne? Cilj je da svako ponaosob od nas shvati, da najčešći uzrok brodoloma dolazi od nas samih.

Mi puštamo nevidljive oku, opasne otrove na bračnom putovanju, riječima, postupcima, djelima! I oni, djeluje bespoštedno na nas osobno, ali i na sve oko nas!

Zato savjetujem, oprez. Znajte da, najsuroviji otrov koji žestoko ubija energiju ljubavi, jeste zvocanje, jedne ili druge strane. Po, do sada obavljenim studijama, mnogo više to čine žene, no da se ne lažemo, to isto čine i muškarci.

No hajde, da iskreno razgovaramo, možete imati poštovanje i pažnju partnera, solidnu ili jako dobru komunikaciju, možete imati dobar ili izvrstan seks, brdo para u novčaniku, možete i to sve zajedno u paketu dobivati od partnera, ali znajte, ako svakodnevno puštate surovi otrov zvocanja prema partneru, onda je vaš brod ljubavi, unaprijed, osuđen da potone. Oprez, potonuće!

Znajte, i to kad tad, potonuće. Zato vas na vrijeme, opominjem, na vašem brodu ljubavi nastojte da koristite što manje riječi ili fraze kao što su: što, opet, zaboravio si, zašto nisi kupio, koliko puta moram ponoviti… Što više zvocate, sve lakše se kidaju vaši lanci ljubavi.

Zato oprez! I još da dodam, svaki povišeni ton uz zvocanje, ubija ljubav, poštovanje i povjerenje! Ako želite biti „vidoviti“ i znati koliko su „grebeni i otrovi brodoloma“ blizu vašeg broda ljubavi, onda razmislite o sebi i svom ponašanju! Ne tražite krivca uvijek u drugima.

Rupe na brodu

Vjerovali ili ne, najveće rupe na brodu ljubavi prave otrovne riječi i fraze zvocanja?! Zato, ako uporno upotrebljavate otrove zvocanja nema potrebe da idete parapsihologu, astrologu, medijumu ili nekom drugom alternativcu.

Vaš brod ljubavi neće sam moći da se regenerira, sve dok sami ne promijenite vlastito ponašanje. Zato savjetujem, dragi prijatelji/ce, više uporebljavajte riječi i fraze kao što su: Molim te, Da li bi mogao/la, Volim te, draga, kako ti mogu pomoći…

Zato dragi, prijatelji/ce, dajite partneru VIŠE pažnje, a manje zvocanja. VIŠE dobre komunikacije, a manje zvocanja, VIŠE nježnosti, a manje zvocanja, VIŠE ljubavi, a manje zvocanja. Darujte i uputite partneru/ici, više iskrenih i pozitivnih misli, jer riječi, postupci i djela samo su odraz misli iz vašeg uma. Odraz su vas samih!

Zato najiskrenije, uz želju da na vrijeme spoznate rupe na brodu, i tako izbjegnete brodolom, darujem vam svima ovaj tekst i iskren zagrljaj. Budite svjetlo. Budite ljubav! I svjetlo i ljubav će vas naći i prepoznati.

NEKI OD NAJČEŠĆIH “SASTOJAKA “ZVOCANJA
Prije svega, razmislite o sebi, jer, ako često upotrebljavate ove sastojke ZVOCANJA-otrova koji surovo ubija ljubav, znajte da je brodolom na vidiku.

1. Što će ti to, ničemu ne valja taj nakit, prsten, naočale, cipele…(zapamtite da o ukusima i ne vrijedi raspravljati)
2. Opet si zaboravio iznijeti smeće, a rekla sam ti jutros najmanje pet puta…(svima se nama ipak desi da nešto zaboravimo, ili ne stignemo uraditi, imajmo razumijevanja)
3. Koliko puta moram da ti ponovim, da kupiš hljeb…(probajte ne ponavljati, pa se druga strana možda sjeti i kupiti, kad dođe na red večera bez hljeba)
4. Pusti me da gledam seriju, odmakni se, ne pravi se kreten…(partner bi vam trebao biti na prvom mjestu)
5. Pusti me da gledam utakmicu, šta si dosadna…(zapamtite da svako mora imati vremena za sebe, bilo da su u pitanju serije ili utakmice)
6. Što opet klimaš glavom, jel’ zbog mene što tutorim…(ne umišljajte, ne tražite dlaku u jajetu)
7. Nikada nisi raspoložen/a za seks, stalno te boli glava…(nikad je krupna riječ, razmislite jeste li vi doprinijeli da dođe do “nikad)
Stalno idemo tvojima, pa tek onda mojoj rodbini…(pogovaranje ne vodi nikuda)

(aura.ba/Arhiva Aure, broj 308)