Kako smršati: SPREMIMO SE VEĆ SAD ZA LJETO

Hrčak koji gura kotač i ljudi na dijetama nalaze se u vrlo sličnoj situaciji. Vrte se u krug. Razlika je jedino što hrčak ima nešto bolje šanse da smršavi. Odlučili ste izgubiti kilograme’ Pa da pokušamo zajedno

I vi ste odlučili smršavjeti do ljeta? Prije nego krenete s čarobnim napicima i rigoroznim dijetama, naučite nešto na greškama drugih. Oko 95 posto osoba vrati sve izgubljene kilograme u roku od tri godine.

Dakle, ako ne želite 2018. dočekati s istom ili većom kilažom, promislite o sasvim novom pristupu dijetama.

Nutricionistkinja Tanya Zuckerbrot sa Skinny and the City nudi provjerene savjete koji doista rješavaju problem viška kilograma:

1. Tko nije shvatio neće nigdje stići
Kilogrami se, simbolično govoreći, gube na maratonu, a ne na sprintu. A tko god istrči maraton na koncu je pobjednik. Sprint s ekspres-dijetom nikome nije donio zlato u mršavljenju.

Postavite realističan cilj: zapišite koliko biste željeli težiti/imati obujam struka ili bedara za 1, 3, 6 mjeseci, a zatim za 1 godinu. Imajte na umu da je gubitak 2 kilograma mjesečno sasvim dovoljan stres za organizam.

2. Vlakna i proteini
Hrana bogata vlaknima i proteinima, posebno njihova kombinacija, iznimno je uspješna za održavanje ujednačene razine glukoze u krvi, a ovo donosi stalni izvor energije tokom cijelog dana.

Jedete li tokom dana često i to manje obroke bogate vlaknima i proteinima, nećete zapasti u glad i naknadno prežderavanje. Za ručak pojedite veliku salatu s raznim povrćem i nemasnim proteinima. U međuobrocima pojedite jabuku, jogurt ili krišku kruha s medom ili malo sira, no ne sve zajedno.

3. Ne preskačite doručak
Doručak uglavnom preskaču anoreksični ili oni koji će se kasnije prejesti zbog jutarnjeg izgladnjivanja.

Pojedite zato radije šoljicu nemasnog mlijeka i bobice ili omlet od bjelanjaka s povrćem i jednom kriškom integralnog tosta.

4. Pijte 8 čaša vode na dan
Osim što će mnogi organi bolje funkcionirati, ‘navodnjavanje’ će spriječiti pojavu zamora, koja može prouzročiti žudnju za hranom. Ako vam je obična voda mrska, začinite je s par kapi limuna.

5. Jedite voće i povrće
Unesete li više voća i povrća jesti ćete zdravije, osjećat ćete se sitije i vjerojatno imati manju žudnju za nezdravom hranom koja deblja. Posebno jedite brokulu, karfiol, artičoke, jabuke, bobice i kruške.

6. Jedite kompliciranu hranu poput one u ljusci
Stručnjaci s Eastern Illinois Universityja proveli su eksperiment s hranom koja je očišćena i onom u ljusci. Dajući jednoj skupini oljuštene, a drugoj pistacije u ljusci, grupa koja je morala sama ljuštiti pojela je gotovo 50% manje.

Ova mala studija pokazuje da usporavanjem hranjenja mi prirodno jedemo manje.

Pistacija je osim toga odličan izbor jer sadrži najveći postotak vlakana u usporedbi s drugim orašastim plodovima te dobru dozu zdravih masnoća.

7. Jedi pa zapiši
Nova studija američkog Kaiser Permanente’s Center for Health Research provedena na gotovo 1700 osoba koje su kroz 6 mjeseci bile na dijeti pokazuje da su oni koji su zapisivali što su popili i pojeli te koliko su vježbali izgubili u prosjeku 9 kilograma; oni koji su dnevnik vodili povremeno ili uopće nisu u prosjeku su izgubili 4,5 kilograma.

Dokumentiranje nas čini odgovornijima i svjesnijima uzimanja hrane koja gomila kilograme pa vam udvostručuje šanse za gubitak kilograma.

8. Slatkiši – dva je previše
Slatkiša se ne morate nužno odreći, ali ako ispred sebe imate kolače pojedite samo jedan/najmanji od svih ponuđenih, samo jednu krišku torte, jednu kocku čokolade, jedan keks, jednu kuglu sladoleda…

9. Tjelovježba – dva puta po 45 minuta najmanje
Upišite se na aerobik, fitness, pilates, krenite na plivanje, trčanje ili vježbajte kući uz upute s DVD-a…Što god, samo da ubrzate rad srca i metabolizam barem 2 puta sedmično.

10. Pohvalite i nagradite sami sebe
Zbog lijepog ponašanja koje nije uključivalo prežderavanje i ljenčarenje uz čips i slične sabotaže, nagradite se masažom, kupite si neku sitnicu… Ali ni u kom slučaju se ne nagrađujte jelo. To vas je i dovelo u neželjeno stanje, zar ne?

I, naravno, zapišite i pohvalu koju ćete namijeniti baš sebi.

U slučaju da ste ipak napravili kakvu sabotažu, umjesto malodušnosti gledajte da ovaj pad ne prekine maraton. Vi ne morate doći prvi – glavno je da dođete.