Kako slatkim šećerom izliječiti gorke i teške bolesti: 10 top lijekova od šećera

Several types of white sugar – refined sugar and granulated sugar
** Note: Shallow depth of field

Znamo da je sladak i loš… ipak, pokazalo se da šećer može biti i vrlo koristan. Recimo, u nekim situacijama pomaže kad nam pri ruci nije odgovarajući lijek.

Kašalj     

Ukoliko vas muči kašalj, pomiješajte smolu četinara i šećer u jednakim dijelovima. Od dobijene mase napravite loptice veličine praška, koje ćete potom malo osušiti. Uzimajte po jednu lopticu triput dnevno, poslije jela. Kašalj ćete ublažiti i ako zagrijete dvije kašike šećera u tavu. Kad se istopi, isključite vatru i pažljivo u to sipajte pola šolje prokuhane vode. odmah skinite tavu s vatre. Djeca mogu piti po kašičicu dobijenog sirupa za vrijeme napada kašlja i prije spavanja. Dnevna doza iznosi četiri do pet kašičica.

Šlajm

Efikasan sirup za ublažavanje kašlja i izbacivanje šlajma možete pripremiti i na sljedeći način: osam srednjih glavica luka prepolovite, a zatim ih prelijte litrom vode i sa dvije kašike šećera. Mješavinu kuhajte na tihoj vatri dva do dva i po sata, a zatim je ohladite i procijedite. Čuvajte je u frižideru. Pijte po dvije kašike prije jela.

Bol u uhu

U slučaju bola u uhu (otitisa), pomiješajte po četvrtinu kašičice šećera i biljnog ulja. Rastvor malo zagrijte, a zatim ga pipetom nakapajte u bolno uho. Zatvorite uho vatom na 12 sati. Učinite to samo jednom.

Nizak pritisak

Ako patite od hipotenzije (nizak krvni pritisak), uveče spremite specijalnu smjesu: napunite šolju dopola šećerom, a zatim nalijte prokuhanu vodu i pažljivo promiješajte. Polijte to ujutro, dva sata prije jela.

Bronhitis

Ukoliko imate hronični bronhitis, pripremite sirup od brusnice: u emajliranoj posudi promiješajte čašu soka od brusnice i 300 g šećera (ostavite da prokuha). Pijte po kašiku barem četiri puta dnevno.

Trovanje

U slučaju trovanja (hranom, alkoholom) – dvije kašičice šećera pomiješajte sa pola kašičice sode bikarbone i limunske kiseline. Prelijte to s pola litra prokuhane vode ohlađene do sobne temperature, a zatim pažljivo pomiješajte. Brzo popijte, dok mješavina još šišti (u slučaju gastritisa – prije toga popijte kašiku biljnog ulja).

Dijabetes

Šećer može koristiti čak i oboljelima od dijabetesa. Stvar je u tome što se u slučaju ove bolesti ponekad može javiti hipoglikemija (nagli pad glukoze u krvi), kad bolesnik odmah treba da pojede nešto slatko. U slučaju teške hipoglikomije s gubitkom svijesti, bolesnika stavite na bok, a zatim mu u usta stavite kockicu do dvije šećera, koji će postepeno dospijevati u krvotok naravno, to neće potpuno ukloniti glikemiju, ali će zaustaviti dalji pad glukoze u krvi.

Bolne noge

Ukoliko vas bole noge: u tri litra prokuhane vode rastvorite kilogram šećera. Sirup ohladite do prijemčive temperature (koliko se može istrpjeti), pa potopite u njega noge na pola sata. Psotepeno dodajite preostali sirup podgrijan na šporetu. Ovaj sirup u obliku želea može se koristiti tokom nedjelje

Rane

Za brzo liječenje manjih rana možete koristiti šećer u prahu: kašiku šećera sipajte na čist list čvršćeg papira. Kašikom (samo ne aluminijumskom) izgnječite šećer u prah. Svježu ranu operite čistom vodom, a zatim po njoj sipajte dobijeni prah, koji ćete pričvrstiti zavojem. Zavoj mijenjajte često, a ukoliko se zalijepi na ranu, namočite ga toplom prokuhanom vodom.

Ubod insekta

Ukoliko vas je ujela pčela ili osa, na to mjesto odmah stavite kockicu šećera umočenu u vodu.