Kako skuhati tjesteninu bez pogreške

tjesteninaTjestenina ne ispada kako ste željeli, a ne možete otkriti gdje griješite? Probajte skuhati tjesteninu prema ovim savjetima koji pokazuju gdje većina ljudi griješi

Autor knjige ‘The Country Cooking of Italy’ i urednik u Daily Mealu, Colman Andrews otkrio je kako se kuha savršena tjestenina koja nije prekuhana, ljepljiva i ima okus za prste polizati.

1. Da biste skuhali savršenu tjesteninu, ne treba vam najveći lonac prepun vode. Dovoljno je pola kilograma tjestenine i lonac kapaciteta do tri litre.

2. Vodu treba dobro posoliti prije nego što zavre.

3. Bez obzira na to što se brinete da će se tjestenina zalijepiti, nemojte stavljati ulje u vodu. Umjesto toga tjesteninu češće miješajte tijekom kuhanja.

4. Tjestenina nakon kuhanja ne smije biti mekana i prekuhana jer će biti poput gume. Najbolje je kuhana al dente odnosno kada osjetite da ste je zagrizli.

5. Tjesteninu kuhajte prema uputama na pakiranju, ali uvijek je probajte malo prije tog vremena kako se ne bi prekuhala. Svježa domaća tjestenina obično je kuhana za tri do pet minuta.

6. Nakon što je kuhana, tjesteninu treba ocijediti, ali nemojte je ispirati vodom. Sluz i voda od kuhanja koja ostane na tjestenini pomaže da se umak bolje primi.

7. Prema talijanskoj tradiciji, tjestenina se obično servira u zagrijanoj zdjeli i zatim prelije umakom. Većina ljudi radi suprotno i u vruću tavu s umakom umiješa tjesteninu, ali i to je ispravan način.

8. Većina jednostavnih umaka za tjesteninu može biti gotova dok se ona kuha tako da se nijedno ne stigne ohladiti pa je moguće poslužiti toplo jelo.

9. Nemojte pretjerivati s umakom i potapati tjesteninu.

10. Glatke i jednostavne umake poput onih s maslinovim uljem, maslacem ili sirom poslužite s dugim rezancima poput špageta ili fettuccinima. Umaci s komadićima kobasica ili primjerice cvjetačom bolje idu s kratkim oblicima kao što su penne ili farfalle. Naravno, postoje iznimke poput špageta sa školjkama, ali ako se držite osnovnih pravila, nećete pogriješiti. (tportal.hr)

Komentari

komentara