Kako se zaštiti od zmija: BJEŽE OD NAFTALINA I SODE BIKARBONE

Sa dolaskom ljeta i toplijih dana pojavljuju se i zmije koje niko od nas ne voli, a na samu pomisao da nas ujede zmija svi se ježimo.

Poznato je da su mačka, kokoši te paljenje gume odlična zaštita od ovih gmizavaca. Ali, ima još jedna metoda koja e plaši zmije? Stručnjaci preporučuju da kao sredstvo zaštite od zmija, ali i od drugih gmizavaca se koristi miris naftalina.

Ova metoda se vrlo lako primjenjuje, plastična flaša se rasječe, te se u nju sipa naftalin, pa se prekrije da ga ne bi kiša isprala. Ostavi se tako u dvorištu, a zmije taj miris osjete na velikoj udaljenosti, pa se zbog toga neće zadržavati.

Zmije možete otjerati i ako koristite sodu bikarbonu. netoda je jednostavna, pospete sodu bikarbonu po dvorištu, tu metodu ponavljate svaka 3 – 4 dana.

Pored toga zmije se plaše i ježeva. Gdje ima ježeva, tu nema zmija. Takođe ukoliko u dvorištu vidite slijepića nemojte ga ubijati. Bolje ga samo sklonite u stranu ako vam smeta, on je dobar znak da nema zmija u dvorištu, pošto oni otjeraju zmije.

Trenutno u ovom proljetnom periodu zmije se ne pojavljuju toliko kao na ljeto, kada su najveće vrućine, međutim sada je potrebno da obratite posebnu pažnju na njih, pogotovo na otrovnice, jer iako ih nema puno, njihov otrov u proljeće je najgušći i ima najjače djelovanje.

error: Content is protected !!