KAKO SE ZAŠTITI OD KRAĐE NOVCA PREKO BANKOMATA?

“Libanska klopka” je aparat koji se dodaje bankomatu na mjestu gdje se stavlja kartica, koji zatim očitava broj upotrijebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna i skidaju pare s računa.

“Libanska klopka”, mehanizam koji lopovi postavljaju na bankomate kako bi došli do novca sa kartica građana, ponovo je stigla na balkansku regiju. Stigli su iz Bugarske. U Srbiji su uhapsili jednog 68 – godišnjaka. Nakon što je rekao da ima samo lične stvari i da putuje u Italiju, carinici su, u saradnji s Graničnom policijom, detaljno prokontrolisali vozilo i u šupljini ispod zadnjeg desnog sjedišta pronašli sakrivenu opremu.

“Libanska klopka” je aparat koji se dodaje bankomatu na mjestu gdje se stavlja kartica, koji zatim očitava broj upotrijebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna i skidaju pare s računa.

Prevaranti, po riječima bankarskih stručnjaka, imaju najsavremeniju opremu. Mehanizam “libanske klopke” sastoji se od dijelova plastičnih kućišta u koja se stavljaju kartice, takozvanih skimera, i specijalno prerađene “fleš” memorije, čija je funkcija da čuva podatke o karticama, sve dok se oni ne uzmu s pravih bankomata i ne skinu s memorije da bi se pravili falsifikovani primjerci. PIN-kod, bez kojeg je nemoguće pristupiti računu, uglavnom snimaju skrivenom kamerom ili uređajem koji automatski pamti broj koji se unosi, navode stručnjaci.

Podsjećanja radi, ranije su prevaranti koristili traku iz VHS kaseta, savijenu u obliku latiničnog slova U, dužine do 15 centimetra, i ubacivali u otvor gdje ulaze platne kartice. Kada bi korisnik ubacio karticu u bankomat, traka bi je zadržala, a prevaranti koji bi stajali u blizini prišli bi i ponudili pomoć, uz obrazloženje da je navodno i njima kartica ostala zaglavljena u bankomatu. Tada bi tražili da korisnik ponovo ukuca PIN, koji bi zapamtili i nakon odlaska žrtve podigli novac.

Stručnjaci savjetuju da se prilikom plaćanja kartica ne gubi iz vidokruga, PIN ne otkriva drugoj osobi, ne drži u telefonima ili na papirićima u novčaniku. Ukoliko ste u mogućnosti, koristite bankomat u zatvorenim prostrima, a ako vam se kartica zaglavi u bankomatu, obavezno pozovite banku. Čuvajte se nepoznatih osoba koje vam nude pomoć, a ukoliko primijetitite bilo šta sumnjivo na bankomatu, nemojte ga koristiti. Na kraju, redovno provjeravajte stanje na računu.