Kako se riješiti viška vode u tijelu

So se krije u mnogo namirnica, naročito u hrani koja se poslužuje u restoranima jer je riječ o jeftinom pojačivaču okusa

Misteriozni kilogrami koji se nakupe preko noći, natečeni prsti, ukočeni zglobovi, osjećaj tromosti, naduti trbuh – sve to mogu biti znakovi prekomjernog zadržavanja vode u tijelu. Ipak, postoje rješenja za ovaj problem koji možemo nazvati i lažno debljanje.

Smanjite unos natrija

So djeluje poput magneta na vodu u našem tijelu i tako je zadržava u organizmu u prevelikim količinama. Čak i ako mislite da ne prekoračujete preporučenu količinu natrija od 2.300 miligrama dnevno, možda se ipak varate. Naše tijelo treba 200 miligrama natrija da bi funkcioniralo. So se krije u mnogo namirnica, naročito u hrani koja se poslužuje u restoranima jer je riječ o jeftinom pojačivaču okusa.

Nadalje, neki ljudi osjetljiviji su na so od drugih. Kako biste znali jeste li među njima, napravite mali test: jedan sat nakon što ste pojeli obrok bogat natrijem pogledajte svoje prste. Ostavlja li vam prstenje tragove ili imate osjećaj da su prsti natečeni? Primijetite li natečenost na prstima, to može biti znak da ste osjetljivi na so.

Smanjite unos ugljikohidrata

Kao i so, i ugljikohidrati mogu uzrokovati zadržavanje viška vode u tijelu. Kada konzumirate ugljikohidrate, a ne koristite ih odmah za stvaranje energije, vaše tijelo pretvara ih u glikogen koji se sprema u mišiće za energiju.

Čisti glikogen čini oko jedan posto mišićne i oko osam posto jetrene mase. Sa svakim gramom glikogena koji se taloži na tim mjestima dobijete i višak od oko 2,7 grama vode.

Više vode

Kada konzumirate previše soli, tjelesne ćelije “popiju” (i zadrže) svaku kapljicu vode koju nađu u organizmu. Žedne ćelije prevare tijelo da misli da nije žedno, čak i kada je zapravo dehidrirano. Stoga, ako mislite da ste pretjerali sa soli u jelu, svakako popijte više vode nego inače. Osim toga, ako ne pijete dovoljno vode, tijelo će zadržati vodu koja je već u tijelu kako bi spriječilo ozbiljnu dehidraciju.

Mjesečni ciklus

Jeste li znali da na prvi dan menstruacije žena zadržava najviše vode u tijelu? Kako ciklus ide dalje, hormoni koji kontroliraju zadržavanje vode vrate se u normalu. Brojka na vagi tada može biti obeshrabrujuća, ali to je zapravo mjera mnogih stvari koje se događaju u tijelu, ne samo tjelesne težine. Mlađe žene pogotovo se mogu osjećati naduto prije i tokom menstruacije.

Magnezij

Kod smanjivanja osjećaja nadutosti uzrokovanog hormonima pomoći može magnezij kao nadomjestak prehrani. Studija objavljena u časopisu „Journal of Women’s Health“ ustanovila je da uzimanje magnezija od 200 miligrama tokom menstruacije može smanjiti oticanje, nadutost i dobivanje na kilaži.

Kalij

Dnevna preporuka je 4,7 grama kalija, a ovo je pet znakova da tijelu nedostaje kalij. Osim što ćete izgubiti nešto kalorija (oko 100 kalorija u 20 minuta za osobu od 70 kilograma), više hodanja u svakodnevnom životu pomoći će i da se lakše riješite viška vode. Izbjegavajte predugo sjediti ili stajati na istom mjestu jer tijelo tada također više zadržava vodu. Radite li sjedeći posao, pokušajte svaki sat prošetati barem pet minuta.

Vježbajte

Što je vježbanje intenzivnije, to će višak vode lakše odlaziti iz tijela. Ne samo da ćete tjelovježbom visokog intenziteta sagorjeti više glikogena, već ćete pokrenuti i limfne čvorove. Umjerena do energična tjelovježba stimulira krvotok i limfnu tekućinu koji pomažu u uklanjanju viška vode iz ekstremiteta.