Kako se riješiti sala oko stomaka bez muke i odricanja

Znate onu dobro staru poznatu: OK je pojesti redak čokolade, ali ne i cijelu čokoladu? Naravno da znate, ali se nekako uvijek dogodi da pojedete cijelu ili da ne možete stati dok ne pojedete sve kekse iz kutije. A kako tek da stanemo sa slasticama poput Ferrera ili Nutelle koji bacaju na koljena svojim božanstvenim okusom?


Zašto ne možemo stati dok ne pojedemo cijelo pakiranje slatkiša? Zato što su oni ‘dizajnirani’ da se utapamo u njima dok nas ne počne boljeti trbuh. Puni su umjetnih zaslađivača i okusa pa nije ni čudo da im ne možemo odoljeti, no ono najgore od svega stvaraju ovisnost.No, s te ovisnosti moguće je skinuti se i evo kako:

1.Očistite ladice i police sa slatkišima

Jednostavno nemojte držati slatkiše u kući i točka. Zvuči radikalno, ali je prvi i najveći korak u rješavanju ove ovisnosti. Tako nećete morati potrošiti sate i sate razmišljajući kako vas u ‘slatkoj tajnoj ladici’ čeka kutija keksa protiv koje se borite, da bi ju na kraju ipak rasturili. S obzirom na to da vam se sigurno neće dati do dućana, počet ćete razmišljati o alternativnim opcijama i na kraju ćete shvatiti da su kruh, maslac i domaći džem jednako dobra slastica. Ili jednostavno kupujte slatkiše po potrebi. Recimo, taj dan kada odlučite raditi palačinke, samo onda odite u dućan po Nutellu i kupite samo onu koju ćete potrošiti taj dan.

Najbolja stvar kod ove odluke je to što s vremenom više ne osjećate potrebu za slatkim jer se tijelo odvikne od ove droge i manje ju traži, a nemojte se čuditi ako vam kroz koji mjesec potreba za slatkim u potpunosti nestane.

2.Ne pijte kupovne sokove

Počnimo od toga da sok od primjerice jagode nije uopće sok od jagode, nego je većinom sok od jabuke koji je najjeftinija opcija i to s dodatkom šećera, umjetnih bojila i svih ostalih gluposti koje vaše tijelo stvarno ne treba. O koli ne moramo ni pričati, a ni navodno prirodni kupovni sokovi nisu najbolja opcija.Ono u što 100% možete biti sigurni je samo sok koji iscijedite vlastitim rukama. Stoga, naranče i limune u ruke i cijedite, a umjesto šećera poslužite se medom. Možete dodati i malo cimeta. Kombinacija ovih okusa je božanstvena.

3.Hranu pripremajte kod kuće

I slanu i slatku hranu najbolje je pripremati kod kuće jer je slana kupovna hrana puna šećera, jednako kao i ona slatka. Tako ćete najbolje znati koliko ste točno šećera unijeli, a mi vam donosimo i dva prelagana recepta za slatkiše koji su odlična zamjena za one kupovne dok ste u fazi skidanja sa slatkog.

Kokos kuglice

250-300 ml vrhnja za šlag
2 paketića učvršćivača za šlag
1 vanilin šećer
150-200 g finog sitnog kokosa

U vrhnje staviti učvršćivač i mikserom napraviti čvrsti šlag, dodati vanilin šećer i kokos (lagano ručno promiješati). Smjesu staviti oko 30 minuta u frižider, zatim malom kašikom vaditi smjesu na dlanove posute kokosom i oblikovati kuglice.

Jaffa kuglice

300 g keksa s okusom kakaa
150 ml soka od naranče
1 vanilin šećer
2 velike kašike pekmeza od naranče ili marelice
1 rebro čokolade za kuhanje
naribana korica naranče
1 kašika meda

Kekse samljeti ili ih dobro usitniti, preliti sokom, izmiješati, dodati med, pekmez, vanilin šećer i otopljenu čokoladu, na kraju umiješati koricu naranče, sve dobro izmiješati da se sastojci povezu. Najbolje rukama sjediniti smjesu, staviti u frižider na 30 minuta i zatim oblikovati kuglice. Dodati još malo keksa ako se smjesa čini mekanom. Uvaljati u mljeveni keks ili po želji. Može se koristiti i druga vrsta keksa. U tom slučaju doda se 1-2 kašike kakaaa.