Kako se riješiti loših navika?

Oko 80 posto ljudi koji su se odrekli neke loše navike, vratili su se starim rutinama. Šta nam to govori o ostalih 20 posto? Neki su jednostavno sretni, kod većine, bili svjesni ili ne, korisne su tehnike temeljene na naučnim dokazima.

U većini priča o promjenama životnih navika, potrebno je šest do 30 pokušaja da prekinete sa nekom ovisnošću. Iako ove brojke nisu ohrabrujuće, veoma je važno biti realističan oko ustrajnosti.

Iako spontani pokušaji za odvikavanjem od loših navika znaju biti uspješni, planiranje poboljšava šanse za uspjeh. Svjesni smo da su motivacija i energija važni, stoga je odabir dana kada smo najviše ohrabreni najbolji dan za prestanak za lošom navikom.

Ako ne uspijete odmah, to se ne bi trebalo posmatrati negativno ili koristiti kao izgovor da odustanete. Može biti osvježavajuće vidjeti da možete iz greške doći do cilja. Gledajte to kao šansu da imate uvid u svoje poroke, odražavajući se iskreno na promašaj koji se desio i kako se on može izbjeći.

Veliko samopouzdanje i vjera da to možete vode ka uspjehu. Faktori koji povećavaju volju uključuju razgovor sa samim sobom (Ja to mogu), prethodni uspjeh u promjenama ostalih loših navika i podrška porodice i prijatelja. Oslonite se na nekoga u svojim planovima, te ćete tako dobiti osjećaj da nećete da iznevjerite tu osobu. Budite pripremljeni za nekoliko pokušaja odvikavanja, ne držite promjenu tajnom i dozvolite sebi da se pohvalite i budete ohrabreni.

Ako ste odlučili, sa motivacijom i energijom na svojoj strani, da se sklonite od loših navika, imate dobre šanse. Nauka nas uči da nastavljamo pokušavati, jer ćemo na kraju doći do konačnog cilja.