Kako se riješiti lipoma pod kožom: RECEPTURE KOJE UKLANJAJU MASNO TKIVO

Lipom je benigni tumor koji se sastoji od masnog tkiva. Ova izraslina je, po pravilu, bezbolna i pomjera se na pritisak. Pojavljuje se na raznim dijelovima tijela, pa čak i u trbušnoj šupljini. Lipomi se stvaraju zbog toga što se usljed niza uzroka zapušavanja protok limfne žlijezde ili se, prosto, povećava broj masnih ćelija na određenom dijelu tijela.

Zbog nepravilne ishrane, život s malo kretanja i loše motorike crijeva, štetne supstance ne otklanjaju se na vrijeme iz organizma pa se često stvaraju naslage u vidu takvih izraslina. Masno tkivo ne izaziva neprijatnosti, ono samo kvari estetski izgled. Posebno nije lijepo za oko kad se stvara mnoštvo lipoma (lipomatoza).

Nikako ne smijete cijediti masno tkivo: prenošenje infekcije može da izazove teške posljedice pošto se povrijeđeno tkivo još više i brže širi.

Pri otkrivanju lipoma savjetujemo da je masno tkivo prečnika do dva centimetra, lako će se rastvoriti nakon unošenja specijalne ljekovite supstance. Krupnija izraslina se uklanja i materijal se ispituje kako biste se uvjerili da je to zaista benigno masno tkivo, a ne maligni tumor.

Da bi se spriječila dalja pojava lipoma, potrebno je da se oni koji imaju problematičnu kožu (bubuljice, seboreja) pažljivo njeguju i koriste razne gelove za umivanje i pilinge (ove posljednje najviše dva puta nedjeljno).

U ishrani mora da bude više celuloze (povrće i voće) i žitarica, a minimum masne hrane, ugljenih hidrata i slatkiša.

Postoji i genetska sklonost ka stvaranju lipoma, te u tom slučaju njega kože treba da bude vrlo brižljiva: velika je vjerovatnoća da će se lipomi svakako stvarati, ali možete učiniti da rastu rjeđe i ne tako intenzivno.

Komprese od kalanhoje i bijelog luka

Izgnječite u avanu svjež list kalanhoje (lat. Kalanchoe pinnata) i stavite ga kao kompresu na masno tkivo preko noći, pričvrstivši flasterom ili zavojem. Kura traje dvije-tri nedjelje.

Čehno bijelog luka izgnječite u avanu, dodajte dvije-tri kapi biljnog ulja, izmiješajte i nanesite kašu na lipom, blago je utrljavši u kožu. Ostavite 20 minuta da se sve osuši. Zatim isperite toplom vodom i namažite 20-postotnim odvarom od propolisa. Proceduru praktikujte tri puta dnevno do ozdravljenja.