Kako se poslije epidemije vratiti u normalan kolosijek: Detoksicirajte i um i tijelo

 Eliminisanjem toksina kojim smo popunili tijelo na ćelijskom nivou, uz pomoć korisnih proizvoda i pravilne njege, pomažemo našem tijelu da povrati svoj imunitet i zdravlje.

Ako niste ništa radili na sebi u toku ove epidemije, već bi trebalo uveliko da razmišljate da krenete sa čišćenjem svega lošeg iz sebe i oko sebe. Prvo treba da odredite koji su to toksini u vašem organizmu i van njega.

Neka definicija toksina bi bila ovako: Toksini su supstance koje su otrovnog sastava ili mogu izazvati negativne efekte po naše zdravlje. Odnose se na sve otrovne hemikalije, metale, zagađivače, vještačke dodatke u hrani, kao i na određene pesticide koji narušavaju balans organizma.

Borba s toksinima
Mi smo, tehnički, u svakodnevnom dodiru sa toksinima (ima ih u vodi, hrani, vazduhu, na TV-u, radiu…), tako da ih ne možemo u potpunosti izbjeći ali možemo da smanjimo njihov utjecaj na minimum i tako obezbijedimo za sebe maksimum.

S obzirom na to da ne možemo čitav život provesti u hermetički kreiranom odijelu (bar koliko mi znamo je tako, dok nam vlast ne kaže drugačije), detoksikacija je logičan put ka procesu čišćenja.
Generalno čišćenje tijela ili detoksikacija, počela je da se praktikuje u svijetu davno, dobivši svoje korijene u indijskoj i kineskoj medicini. Eliminisanjem toksina kojim smo popunili tijelo na ćelijskom nivou, uz pomoć korisnih proizvoda i pravilne njege, pomažemo našem tijelu da povrati svoj imunitet i zdravlje.
Posljednjih nekoliko godina, za detoksikaciju važe neki mitovi koji se nekako odbacuju konkretnim primjerima iz prakse. Bitno je znati da instant, brza detoksikacija ne postoji, jer je naš organizam izuzetno kompleksan gdje su određeni procesi znatno složeniji.

Ukoliko ste konstantno umorni, nemate energije, samo biste da spavate, onda se u tim slučajevima preporučuje detoksikacija u vidu hrane, čajeva i ostalim zdravim, prirodnim putevima. Koja može da glasi npr.: 1 dan pijte sokove od cijeđenog voća i povrća i oslobodite se svih toksina.

Proces, a ne instant akcija
Treba prihvatiti činjenicu da je detoksikacija kao takva proces, a ne instant akcija. Svoje tijelo ne možete preobratiti na takav način da se poslije nekog kraćeg perioda u potpunosti regeneriše. Potrebno je vrijeme da se stare ćelije regenerišu novim, a isto je potrebno vrijeme za cjelokupnu detoksikaciju organizma (kada se i otrovi sadržani u tkivima moraju eliminisati). Mi samo možemo da pomognemo tjelu i maksimalno ubrzamo taj proces.

Tzv.instant detoksikacija je prijeko potrebna u slučaju kada dođe do naglog trovanja usljed nekih nepredviđenih situacija. Kod bilo koje vrste detoksikacije mora postojati umjerenost. Kako biste za početak smanjili nivo toksina u vašem organizmu, prva i bitna stvar jeste da izbacite brzu hranu iz jelovnika, punu ugljenih hidrata, gazirana pića, testeninu sačinjenu od bijelog brašna, kao i sve one namirnice koje sadrže vještačke dodatke.
Detoksikacija podrazumijeva više stvari i one uključuju: pravu ishranu, trening, meditaciju, masažu, boravak na svježem vazduhu i vodu.

Vrste detoksa

etoks hranom: prerađena hrana, koliko god vam je ukusna, opterećuje vaše tijelo a njemu treba olakšati da bi mogao da funkcioniše. U ishrani zadržite svježe voće, povrće, meso, jaja i neke žitarice koje vam prijaju a sve ostalo izbacite. Posebno spanać, kelj, brokoli, blitva su odlični borci za čišćenje organizma i eliminisanje celulita, bez obzira da li ih unosite u vidu tečne, kuhane ili barene hrane.

Trening: izaberite nešto što vama odgovara. Neku vrstu treninga morate imati. Ono zbog čega se vježbanje uvek preporučuje je da se putem njega i procesom znojenja izbacuju toksini iz tijela.

Meditacija: za razliku od treninga je usmjerena na redukciju stresa i mentalni balans. Uzročno-posljedična veza je ta da putem meditacije izbacujete stres koji je glavni uzročnik pojave toksina u vašem tijelu.
Masaža: Dokazano najbolja za izbacivanje toksina putem pokretanja limfe.
Najbolja za oblikovanje tijela.
Najbolja za oporavak mišića poslije treninga.
Najbolja za mentalni oporavak poslije stresova.
Prosto- najbolja. Lijek za sve.

Boravak na svježem vazduhu: bez vazduha nema života. Ključan je, zajedno sa dubokim i pravilnim disanjem. Ne sjedite po kućama. Izađite napolje.

Voda: Vašem tijelu je neophodno zdravo gorivo i to ćete postići samo vodom. Nastavite sa njom, a izbacite sve gazirano.
U detoxu su uvijek uključeni i čajevi. Uvek i u svakoj situaciji nećete pogrešiti sa zelenim čajem (jer sadrži veliki sadržaj antioksidansa koji čiste svaki organ u tijelu od prikupljenih toksina), ali i čaj đumbira je izuzetno djelotvoran.
O detoxu svog tijela i uma mislite pravovremeno i polako izbacujte iz svog organizma i života sve što ne valja.