Kako se ponašati kao prava dama i odisati kulturom!

Zapitate li se ponekad “Ponašam li se adekvatno prilici ili bih trebala na časove Bontona”?

Classic Lady Wide Desktop Background

Uobičajeno pitanje, koje se ne postavlja naglas.

Rijetko ko će vas, iskreno izgovoriti da nije siguran da li u restoran prvo ulazi dama ili izabranik koji nosi titulu zaštitnika. Sasvim je legitimno biti neupućen u neki segment kulture ponašanja, ali ukoliko posjedujete želju za usavršavanjem i ulaganjem u društveno korisna znanja. Sigurno ste nailazili na uvažene dame i gospodu, koji odsustvom osnovne kulture ostavljaju veoma negativan utisak.

Trebalo bi imati na umu da nas maniri i kulturno ponašanje karakteriše, da li se pojavili na pozorišnoj predstavi, večeri sa prijateljima ili pak sastanku sa voljenom osobom.

Šta je Bonton?

Označava pravila ponašanja u društvu. One se mogu razlikovati od društvenih sredina i podložna su promijeni.

Kako biste bili ponosni na sebe i svoje poznavanje normi “Bontona”, donosimo vam četiri nezaobilaznih situacija kojima bi se trebalo voditi.

1. Upoznavanje i predstavljanje

Ukoliko vam u susret dolazi mladić, on se prvi predstavlja dami, a ona pruža ruku.Predstavite se imenom i prezimenom, a ne titulom. To je odlika nadobudnosti.

2. Odlazak na javna mjesta

Krenuli ste u izlazak sa partnerom i on vam je dopustio da prvi zakoračite u restoran? Greška, dame naravni imaju prednost, ali muškarac kao zaštitnik prvi ulazi, kako bi uvidio da je mjesto sigurno, te nakon toga propušta damu. Žene nikada ne drže laktove na stolu i torbe ne stavljaju u krilo ili na praznu stolicu. Ukoliko vi pozivate na večeru, bićete osoba koja plaća, bez obzira na pol.

3. Odlazak u pozorišta, bioskope

Ako vam se desi da zakasnite, ne ulazite na pola, već sačekajte pauzu. Ukoliko su karte kod vas, na vama je da prijatelje odvedete na njihova mjesta. Muškarac i u ovim situacijama ulazi prvi i dopušta dami da zauzme mjesto. Trebalo bi da mjesto bliže izlazu zauzme partner.

4. Razgovori o politici, zdravlju, novcu

Ove teme smatraju se osjetljivim i iznošenjem izričitih stavova možemo biti nekulturni. Naročito ukoliko razgovarate sa osobama koje ne poznajemo dobro. Primjernije je reći “Ne bih da govorim o tome.”