Kako se piju čajevi? Gutljaj po gutljaj – cijeli dan

Praksa je pokazala da je najbolje da se čaj pije ujutro, na prazan stomak, a da najjače djeluje ako se tokom cijelog dana pije po gutljaj – dva, ili na svaka dva sata po 1 kašika

Staro je pravilo da za svaku boljku postoji neka travka, ali da bi se postigao pravi efekat neophodno je da se pacijent striktno pridržava recepta u slučaju da je za liječenje predviđen čaj. U zavisnosti od bolesti, kao i od toga da li se koristi cijela biljka, ili samo neki njeni dijelovi, jačina ovih napitaka je različita.

Za slabije čajeve obično se koriste cijele biljke, grozdovi, cvjetovi i sjemenke, koje se popare vrelom vodom, ostave 10 – 15 minuta i onda piju. U slučajevima da se za čaj koriste biljke u obliku slame, mahovina, kora, ili ljuska drveta prvo se potope u hladnu vodu (čak i do 12 sati), kuhaju 10 minuta i procijede. Mlijeko, med i šećer se koriste – po želji.

Bitno je i kad i na koji način se čaj pije. Praksa je pokazala da je najbolje vrijeme ujutru, na prazan stomak, a najjače dijeluje ako se tokom cijelog dana pije po gutljaj – dva, ili na svakih 2 sata po kašika. Na ovaj način čaj ne opterećuje želudac, lakše se vari, duže i jače djeluje.

Čaj bez šećera, takođe, jače djeluje od zaslađenog, a njegova gorčina jača želučane sokove, pospješuje varenje i obnavlja krv.
Ako jedan čaj ne pomogne da tegobe prođu za 8 dana trebalo bi da se primijeni novi recept. Stariji pacijenti (ako nisu slabi) trebalo bi da pripremaju čaj tako što će da uzmu 2 – 3 kašičice određenog bilja na ½ litra vode, da ga kuhaju 5 – 10 minuta, procijede i piju 3 puta na dan, ili tokom cijelog dana po gutljaj.

Za djecu mlađu od 14 godina, kao i iznurene odrasle, uzima se polovina tog sadržaja, a za djecu mlađu od 8 godina samo ¼. U sličaju prehlade čaj bi trebalo da se pije vruć, a kod groznice hladan. Žene za vrijeme menstruacije, čajeve ne bi trebalo da piju.

Ko šta liječi

neuralgija (čaj od lipe, ili ruzmarina)
gljivice u ustima (čaj od žalfije i ruže)
hemoroidi (čaj od kamilice za obloge i čaj od stolisnika i crne topole za piće)
grčevi u želucu (čaj od stolisnika, kamilice, matičnjaka, divlje ruže)
kostobolja (kupke u čaju od orahovog lišća)
opekotine (bademovo ulje, sirovi ribani krompir, crni luk, maslinovo ulje)
znojenje nogu (namažite stopala formalinom u alkoholu)
za brži rast kose (namažite korijen kose sokom od breze, ili korijenom koprive)
mršavost (jedite brašno od graška,ili rižino s kakao kašom)
slabo srce (kineski čaj)
tvrda stolica (grožđe, mrkva, šljive)

RECEPTI

Protiv malokrvnosti

POTREBNO JE. 2 kašike bobica borovnica (Vaccinium myrtillus), 3 kašike divljaka (divljih jabuka), 3 kašike ivanja, strašno zelje (Hypericum perforatum), 3 kašike cvijeta lipe (Tilia platyphyllos), 3 kašike maćuhice (Viola tricolor), 3 kašike omana (Inula helenium), 3 kašike korijena srčenika, encijana (Polygonum bistorta) i kašika cikorije, vodopije (Cichorium intybus).

Od navedenih sastojaka skuhajte čaj i tokom dana pijte 3 šoljice.

Stop išijasu

POTREBNO JE: 2 kašike divizme (Verbascum thapsiforme), 2 ½ kašike dobričice (Glechoma haderacea), 2 kašike kiselice (Rumex acetosa), 3 kašike rusomače (Capsella bursa pastoris), 3 kašike stolisnika i 2 kašike zečijeg trna.

Pomiješajte sve sastojke, stavite u platnenu kesu i koristite kao oblog.

Olakšava disanje

POTREBNO JE: 2 kašike bedrenika (Pimpinella saxsifraga), kašika cvijeća lavande (Lavandula officinalis), 2 kašike gospine kose, male paprati (Alchemilla vulgaris), kašika lišća eukaliptusa (Eucalyptus globulus), 2 kašike peršuna (Petroselinum hortense), 1 ½ kašika slanovitca (Prasium coccineum) i 2 kašike srba (vrsta koprive).

Sve sastojke kuhajte sa šećerom dok ne dobiju izgled meda. Ujutru, u podne i uveče, pojedite po 3 kašike.

Za čir na želucu

POTREBNO JE: 2 kašike velikog bedrenika (Pimpinella magna), 3 kašike krošuljice (Anthriscus cerefolium), 2 ½ kašike cvijeta lipe, 3 kašike lišća nevena (Calendula officinalis) i 2 ½ kašike lišća ruzmarina.

Skuhajte ovu mješavinu, dodajte šećer po želji i uzimajte nekoliko puta dnevno po 20 kapi.

Mehlem za hemoroide

POTREBNO JE: kašika lišća maline (Ubus idaous), 10 kašika putera, 1 ½ kašika cvijeta stolisnika.

Lišće i cvijet dobro istucajte, pomiješajte sa puterom i blago zagrijavajte tako da ne zagori. Kad se ohladi napravite čepiće i koristite ujutru i uveče.

Liječi katar ždrijela

POTREBNO JE: kašika žalfije (Salbia officinalis) i kašika cvijeta slijeza (Althaea officinalis). Skuhanim čajem ujutru i uveče ispirati grlo.