KAKO SE OSLOBODITI OVISNOSTI O ČOKOLADI?

“Ključ je u tome da žudnju ne vidite kao nešto što morate slijediti” kažu naučnici.

 Čokolada je adiktivna i aktivira iste centre u mozgu kao i nakrotici, ali sada su naučnici našli način kako odoljeti slatkoj napasti. Ključ u suzbijanju čežnje za čokoladom je svjesnost, pokazalo je australsko istraživanje.

 Žudnja za čokoladom javlja se u dva koraka, prenosi Indipendent. Prvi psiholozi nazivaju “inicijalna intruzija” , kada hrana zaokupi našu pažnju, najčešće zbog slika. Potom slijedi “opsežna mentalna slika”, kada živopisno zamišljamo miris, okus i teksturu.

 Ispitanice, među kojima je pola priznalo kako ne može odoljeti čokoladi, a polovica tvrdi kako nemaju tih problema, trebale su iskušati dvije različite metode. Jedna grupa je trebala kognitivnim gašenjem zaustaviti prvi korak i distancirati se odželje.

“Ključ je u tome da žudnju ne vidite kao nešto što morate slijediti” kažu naučnici.

Druga grupa je “vođenim zamišljanjem” trebala spriječiti drugi korak – umjesto maštanja čokoladi trebali su zamišljati šetnju šumom, ležanje na plaži…

Kognitivno gašenje smanjilo je žudnju za čokoladom kod obje grupe žena, dok je vođeno maštanje pomoglo samo okorjelim ljubiteljicama čokolade.