Kako se odbraniti od ljetnih vampira: Komarci ne podnose miris bijelog luka, sirćeta, matičnjaka….

Komarci nam mogu zagorčati ljeto, a tvornička sredstva namijenjena njihovom rastjerivanju ostavljaju na koži sloj ljepljivih hemikalija. Uz nekoliko “narodnih”, donosimo i recepte za mirisnu aromaterapeutsku zaštitu od komaraca

Tople ljetne noći kao stvorene su za sjedenje na terasi ili u vrtu. Ipak, to uživanje često pokvare dosadni komarci i ostali napasnici. Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, komarci su najopasnije životinje. Tu su “titulu” zaradili jer su prenosnici nekih od najsmrtonosnijih bolesti, a u zadnje vrijeme i zika virusa, koji je posijao strah u Južnoj Americi.

Nema osobe na ovom svijetu koju, barem jednom u životu, nije ugrizao komarac. Razloga zašto komarci grizu je više. To najviše ima veze sa mikrobima na vašoj koži, koji su odgovorni za miris.Komarci ne grizu neke ljude više zato što imaju “slatku krv”, već zbog jednog od slijedećih razloga:

 1. Osobe krvne grupe nula

Ljudi koji imaju krvnu grupu 0 komarcima su prava poslastica. Na uzorku od 64 osoba to su dokazali naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u.

 1. Trudnice

Kada su žene trudne njihovo tijelo proizvodi znatno više topline, što posebno privlači komarce. U jednom od brojnih istraživanja o načinu na koji se prenosi malarija, liječnici su otkrili kako trudnice komarce privlače čak dva puta više nego žene koje nisu trudne.

 1. Alkohol

Naučnici su dali 11-torici muškaraca da popiju 3,5 decilitra piva. Samo jedan među njima nije popio niti kap alkohola. Potom su mjerili udio alkohola u znoju i broj ugriza komaraca. Ovo zanimljivo i maleno istraživanje urodilo je zaključkom kako komarci, osim što im se sviđa piti krv, uživaju i u ispijanju alkohola u njoj. Istraživanje je provelo Američko udruženje za kontrolu komaraca.

 1. Neugodan miris kože

Znoj i neugodan smrad tijela komarcima je isto što i biku crvena krpa toreadora. Naučnici su evidentirali kako pojedina ljudska tijela izlučuju mirise koji komarce privlače, ali i one mirise koji ih odbijaju. Nastojali su izolirati repelente, međutim, za sada još nije poznato koji ih tačno tjelesni mirisi odbijaju. Znoj i smrad ih, definitvno, privlače.

 1. Kožni mikrobi

Na našoj koži žive bakterije koje emitiraju mirise, koji komarce pozivaju na ugriz ili odbijaju. Nije poznato koje bakterije izlučuju supstance što privlače komarce, međutim, evidentirano je kako su pojedine osobe, koje su imale određene bakterijske alergije, bile odbojne malim krvopijama.

 

7 biljaka koje ne vole komarci

 1. Matičnjak

Ova biljka iz porodice mente ima bijele cvjetove i nježni miris limuna. Zbog svog mirisa odlična je u borbi protiv komaraca, ali i ostalih insekata. Isto tako, ako vas je komarac već ugrizao, uberite list ove biljke, iscijedite sok na bolno mjesto i ostavite da se osuši. Svrab će nestati za nekoliko minuta

 1. Macina trava

Ova mirisna menta sadrži sastojak koji se zove nepetalakton koji istovremeno privlači mačke, ali odbija sve vrste insekata.

 1. Bosiljak

Ulje iz ove aromatične biljke uništava larve komaraca, a bosiljak je vrlo cijenjen zbog svog antibakterijskog i umirujućeg djelovanja te rješava probleme vezane za probavu, grčeve i razne bolove.

 1. Lavanda

Lavanda je divan ukras svake okućnice, a njen karakteristični miris će otjerati komarce i ostale insekte. Esencijalno ulje lavande jedno je od rijetkih koje možete nerazrijeđeno nanositi na kožu, tako da će vas zaštititi od komaraca gdje god da krenete.

 1. Menta

Poznata je i kao nana, a koristi se i za zaštitu od najezde komaraca i ostalih insekata. Ulje mente učinkovito je u borbi protiv ovih dosadnih insekata.

 1. Žalfija ili ružmarin

Ako planirate roštiljati u vatru ubacite malo žalfije ili ružmarina. Miris zapaljenih biljaka djeluje umirujuće na sva vaša čula, a istovremeno drži komarce daleko od vas.

 1. Citronela

Citronela je jedan od sastojaka koji se najviše koristi u proizvodnji sredstava za zaštitu od komaraca. To je vrsta trave koja ima intenzivan miris limuna koji će držati komarce i ostale insekte daleko od vašeg doma.

(aura.ba)