KAKO SE MOŽETE ZARAZITI MIŠIJOM GROZNICOM: Na vrijeme prepoznajte ozbiljne simptome!

Mišija groznica je virusna zoonoza i prvenstveno je endemska bolest šumskih mišolikih glodavaca (miševi, voluharice…) poznata kao bolest prirodnih žarišta.

Virus životinje izlučuju u okolinu najčešće mokraćom i izmetom. Ljudi se ulaskom u područja tzv. prirodnog žarišta, u određenim okolnostima mogu zaraziti i razboljeti na sljedeće načine: direktnim udisanjem aerosola ili prašine koji su kontaminirani uzročnicima ili posrednim/nedirektnim kontaktom s mokraćom, izmetom ili slinom zaraženih glodavaca,
unosom uzročnika iz izlučevina zaraženih glodavaca kroz oštećenu kožu ili sluznicu oka, nosa i usta onečišćenim/prljavim rukama, konzumacijom kontaminirane (zagađene) vode ili hrane (kao npr. neoprani šumski plodovi), neposrednim kontaktom sa zaraženim glodavcima.

Bolest se najčešće manifestira jednu do dvije sedmice (pa i do osam sedmica) nakon izlaganja inficiranoj izlučevini glodavca naglim nastupom visoke tjelesne temperature praćene groznicom i jakom glavoboljom, nakon kojih slijede jaki bolovi u trbuhu i leđima, koji mogu biti praćeni mučninom i povraćanjem, zamućenim vidom te ponekad crvenilom lica i konjunktiva (spojnica) te osipom.

Kasniji se simptomi razvoja težeg oblika bolesti mogu manifestirati smanjenom količinom izlučivanja urina i razvitkom zatajenja bubrega, moguć je i nagli pad krvnog pritiska, pojava krvarenja i u najtežim oblicima razvojem stanja šoka. Liječenje je simptomatsko.

Osobe koje su zbog prirode posla ili rekreativno (šumski radnici, poljoprivrednici, lovci, planinari, izletnici, komunalni radnici i sl.) učestalo u neposrednom ili posrednom kontaktu s malim divljim glodavcima najizloženiji su njihovu aerosolu, pa tako i najizloženiji ovoj zarazi.

Čovjek se također može zaraziti i u zatvorenim prostorima u kojima mogu boraviti glodavci te se može stvoriti velika koncentracija uzročnika u prašini (podrumske prostorije, garaže, tavani, razne ostave i dr.). Rizik hemoragijske groznice može se umanjiti pridržavanjem mjera lične zaštite.

Zaštita na otvorenom

1. Nemojte sjediti ni ležati direktno na tlu, posebno ne na mjestima gdje su uočeni glodavci ili njihovi tragovi.

2. Tokom boravka u prirodi čuvajte hranu i piće u zatvorenim spremnicima, a lične stvari od dodira s glodavcima i njihovim izlučevinama.

3. Prije konzumacije jela i pića te uzimanja cigarete dobro operite ruke vodom i sapunom ili koristite antiseptik ili dezinficijens na bazi alkohola.

4. Izbjegavajte piti vodu iz šumskih neprotočnih i slaboprotočnih izvora ili lokvi.

5. Plodove ubrane u prirodi koji se jedu sirovi dobro operite tekućom vodom.

6. Ne ostavljajte ostatke hrane i druge otpatke u prirodi.

7. Ne dirajte gnijezda glodavaca kao ni uginule glodavce bez rukavica i maske.

Zaštita u zatvorenim prostorima

1. Osigurajte hranu i piće od pristupa glodavaca, pohranite ih u zatvorene spremnike.

2. Smeće držite u zatvorenim čvrstim spremnicima da ne bude izvor hrane glodavcima.

3. Ne ostavljajte otvoreno smeće u prostorijama kao što su ostave, podrumi, garaže, tavani, vikendice i sl.

4. Spriječite ulaz glodavaca u stambene i privredne objekte zatvarajući sve pukotine i rupe u zidovima i podovima.

5. Potrebno je ukloniti nakupine drva, lišća te sva odlagališta raznih materijala koji mogu poslužiti glodavcima kao sklonište najmanje 50-tak m od kuće.

6. Redovno provodite uništavanja glodavaca ili deratizaciju (klopke) u kući i neposredno oko kuće (ako se radi o otrovu upozorite ljude, naročito djecu, te zaštitite od kućnih ljubimaca).

7. Ne dirajte uginule glodavce ili njihova gnijezda golim rukama.

8. Čišćenje duže vrijeme nekorištenih prostora obavite uz što manje podizanja prašine, ako je moguće primijenite vlažno čišćenje i to uz korištenje maske preko nosa i usta.

9. Nemojte mesti „na suho“ niti usisavati izlučevine glodavaca, kao ni njihova gnijezda, jer to pogoduje da se zarazni materijal (izlučevine glodavaca) digne u zrak, pa ga tako možete udahnuti i na taj se način zaraziti.