Kako se Milenka O. iz Pančeva svojom voljom obrela u zabranjenim vračarskim vodama: Mrtvi su mi doveli izabranika s onog svijeta!

U napuštenom kamenolomu, na jednom kamenu s uklesanim krstom na njemu, izvodi se na meni goloj i bosonogoj prastari ritual prizivanja mrtvih koji trebaju dozvati ljubav u moj život. Mrtvi su mi doveli u život izabranika ali, mrtvi su mrtvi, kako mrtvo može biti živo? Ubrzo smo i ja moj izabranik počeli umirati…

Ovo je priča o djevojci koja se otisnula u zabranjene vode crne magije, kako bi osigurala ljubavnu vezu s momkom u kojeg je bila zaljubljena. Uz pomoć vradžbina, ona ga veže uz sebe, a uz vradžbine ga je mislila i zadržati. U tome ne uspijeva, a njen izabranik se pretvara u biljku koja vegetira. Prestrašena zbog dva uništena života, svog i izabranikovog, Milenka kreće na put spasenja. Odustaje i od ljubavi samo da nekad voljenom čovjeku povrati dostojanstven život. Uspijeva u tome tek u Tešnju, kod iscjeliteljke Aide Terzić.

– Prenagomilanost i pretjeranost u đavoljim rabotama pretvorile su me u staricu. Sa 27 godina izgledala sam kao da imam 47 – uvodi nas u svoju priču Milenka. U telefonskom razgovoru saznajemo da je Milenka po zanimanju frizerka, da su je njeni sa 16 godina htjeli udati za prvog komšiju koji se njoj nije sviđao te da se u Miloša, studenta iz Beograda koji je povremeno dolazio u rodno Pančevo, zaljubila na prvi pogled.

– Nisam imala nikakvih šansi, neugledna seljančica, pored svih studentica kojima je bio okružen. Pa još Beograđanke. No, tih par lijepih riječi koje mi je uputio, zarobile su moje srce.

Imao je vjerenicu

– Mora biti moj – odlučila sam – samo nisam znala kako da nakanu sprovedem u djelo. Uzalud sam se dotjerivala, mirisala, oblačila izazovno, gledao me kao sestru. A onda je iskrsla prilika. Pozvala sam ga da prisustvuje mom 20. rođendanu. Pristao je, a ja sam od sreće letila nebesima – prisjeća se Milenka.

– Međutim, on je na mojoj zabavi očijukao sa svim prisutnim djevojkama, a kad je rekao da odlazi za dva dana te da neće dolaziti možda cijelu godinu zbog obaveza na fakultetu, srušili su se svi moj isnovi. Dodatni nož u srce bila je izjava da ga u Beogradu čeka vjerenica.

– Sad idem na sve ili ništa – odlučujem i uz pomoć starih bajalica i jedne seoske vračare, činim prvo u nizu od mnogobrojnih zlodjela. Zabranjena ljubav mi postaje jedini i posljednji cilj u životu i zbog te ljubavi ja gubim pravi smisao života i postojanja.

– Nisam marila za posljedice, svoj život predajem đavolu, toneći u mračan i surov ponor. U cilju uspijevam. Na opće čuđenje svih, posebno Miloševe porodice, on napušta fakultet i ženi me. A ja na nebesima.

– Moj je moj je, plačem i kličem od sreće.

– Međutim, nakon samo tri mjeseca moje sreće, Miloš se mijenja. Polako počinje njegovo pretvaranje u biljku. Ja zatim odlazim drugoj vračari, izvjesnoj Ljubici.

– Ona me odvodi u napušteni kamenolom izvan našeg mjesta. Na kamenu sa uklesanim krstom na njemu, izvodi na meni goloj i bosonogoj svoje bajalice. Šiša me i kosu zakopava…A ja opet mirna tri mjeseca. Ja i Miloš putujemo, volimo se. Nakon toga, više mi nijedna vračara nije mogla pomoći. Polako i sama uviđam beznađe kojem sam se predala.

Aida Terzić

– Kako da me neko nazor voli, šta će mi to – pitam se, ali, već je kasno. Miloš je već zbog mene napustio fakultet, djevojku, porodica ga se odrekla.

– Ja zapadam u jedno potpuno čudno stanje. Budim se sva mokra od znoja, progone me košmari, drhtim sva i tresem se…u isto vrijeme Miloš propada. Pretvara se u biljku. Iz očiju mu se gubi sjaj. Kao da gubi pamet. Po čitav dan leži, gleda u daljinu, šuti. Ne primjećuje me. Vodim ga doktoru, a vodim i sebe. Naplaćujem svoje zlodjelo polako. Prolazim narednih godina pakao, a nijedna mi vračara više ne pomaže.

Aida je najmoćnija od svih!

– On nije bio tebi suđen ni namijenjen, otela si ga drugoj. Sad si ga izložila životnoj opasnosti – govorile su mi sve odreda vračare koje sam posjećivala. Neke su mi i pokušavale pomoći, rastjerivale su neke duhove oko mene, kadile me, bajale, prizivale dobre sile, no, apsolutno je sve bilo uzalud.

– Miloš je kopnio pred mojim očima, a i ja uz njega. Na koncu, stižem u Tešanj, kod iscjeliteljke Aide Terzić. Čujem da je ona najmoćnija od svih. I jeste. Uspjela je poništiti sve prethodne čarolije, vradžbine. Vratila nas je oboje u život. Razveli smo se, Miloš se vratio u Beograd. Do kraja života ću se kajati zbog učinjene gluposti koja me koštala živaca i zdravlja, i koja umalo nije u grob odvela i mene i Miloša. Aida Terzić je znala kako da poništi svo zlo iz naših života, vrati nas na početak. Na kraju bih samo poručila svima da se ne petljaju u kolo s đavolima i da na silu ne pribavljaju ljubav u svoj život. To kad tad mora pući, a kad dođe do loma, posljedice su nesagledive…

Kontakt Aide Terzić:

Aidin kontakt telefon: 061/904-037.

 

Komentari

komentara