Kako se izboriti sa stresom: Trikovi i namirnice s 5 zvjezdica – za miran san i srce!

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih tehnika za opuštanje, a vi izaberite onu koja vam najviše odgovara. Ako to uspijete jednom za svagda ćete da rješite problem ili ćete bar da ga svedete na manju mjeru.

Gotovo da nema onih koji s vremena na vrijeme ne osjete neprijatnost u stomaku, ubrzano disanje i lupanje srca, pojačano znojenje, sušenje usta, nervozu, pad koncentracije i bezrazložnu ljutnju. Ovi fizički i psihički simptomi javljaju se kad se dođe u nepoznatu (bilo prijatnu, ili ne) situaciju ili u onu koja prevazilazi naše mogućnosti. Kako da se izborimo sa stresom?

Najbolje bi bilo kad bi povećanu tenziju mogli da iskoristimo za kreativnije i efikasnije rješavanje problema, ali lakše je da se kaže nego izvede.

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih tehnika za opuštanje, a vi izaberite onu koja vam najviše odgovara. Ako to uspijete jednom za svagda ćete da rješite problem ili ćete bar da ga svedete na manju mjeru.

Orijentalna medicina je poznata po brojnim antistres metodama. Evo najučinkovitijih.

1.Akunpunktura

Zabadanjem iglica na određena mjesta na tijelu podiže se nivo energetskog – vitalnog sistema, a ključna mjesta su između laktova i prstiju, koljena i stopala i u predjelu podlaktice .

2. Reiki 

 Polazi od unutrašnje vitalne energije koja mora da bude u saglasnosti sa univerzalnom energijom kosmosa, a ako se poremeti vraća se u sklad polaganjem ruku na sebe, ili drugoga, bilo preventivno, ili kad je stresna situacija već proizvela reakciju.

3. Ki-gong

 Kineska tehnika stara 3000 godina, kombinacija je meditacije, vježbi disanja i gimnastike i okrepljuje duh, um i vraća energiju.

4. Homeopatija

 Polazi se od toga da ako nešto u većim dozama izaziva oboljenje, manje doze mogu da ga pripreme da se suprotstavi uz tretmane koji su individualni – ne postoje bolesti, već samo bolesnik. Preparati koji se koriste su biljnog, mineralnog ili životinjskog porijekla.

 5. Joga

Kombinuje meditaciju sa opuštanjem mišića i neurovegetativnog sistema i ako se vježbe dobro savladaju mogu da se rade i kod kuće, a osim stresa može da pomogne i ako patite od zatvora, bolova u stomaku i kod napetih mišića.

 6. Ajurveda

Potiče iz Indije i dok se savremena medicina bavi bolešću njen cilj je očuvanje i unapređivanje zdravlja. Liječenje se primjenjuje tek kad se iscrpe sva preventivna sredstva.

 7. Taj či

Ratnička vještina stare Kine koja je posljednjih godina modifikovana u sistem fizičkih vježbi koje otklanjaju stres i napetost.  Najvažnije je disanje iz stomaka i lagani pokreti koji uspostavljaju harmoniju u tijelu i opuštaju ga. Ne iziskuje nikakav fizički napor i tokom vježbanja organizam se ispunjava pozitivnom energijom.

8. Duboko disanje

Udišite malo po malo na nos dok ne osjetite kako se dijafragma spušta, a stomak otiče, zatim polako izdišite sve dok ne osjetite da su se pluća ispraznila. Bolje ćete se osjećati ako stanete raširenih nogu, ispružite ruke i stegnete pesnice, pa brzo povlačite podlaktice prema ramenima, tako da ih pesnicama dodirnete, a pri tome dišete u ritmu vježbe. U slučaju da vas muči nesanica dišite sporo tri minute.

 9. Muzika

 Dokazano je da utiče na raspoloženje i ponašanje. Sporiji ritmovi i tiha muzika opuštaju i smiruju, posebno violina, klarinet ili crvkut ptica. Preporučuje se i da sami zasvirate neki instrument.

 10. Boje

Narandžasto, žuto, zeleno, roze… Takva gardaroba će vas oraspoložiti i učiniti da se osjećate radosno tokom cijelog dana.

 11. Ishrana

 Igra važnu ulogu u odbrani od stresa: uravnoteženi i zdravi obroci će vam ojačati imunološki sistem. Zdravom ishranom ćete se osjećati zdravo i fizički i psihički.

 12. Satnica

 Jedite na svakih 3-4 sata laganu hranu u prijatnom ambijentu. Izbjegavajte previše kofeina ( kako u flaširanim napicima, tako i u čajevima) šećer, alkohol i mnogo soli. Ne otvarajte često frižider! Jedite u društvu i izbjegavajte grickalice između obroka. Kad vas uhvati napad gladi pojedite jabuku ili malo badema. Umjesto ˝teških˝ poslastica pojedite lagani sladoled.

13. Trikovi

Ako spadate u one koji su od ranog jutra loše raspoloženi, doručkujte namirnice bogate ugljenim hidratima, a tokom dana obroke koji obiluju željezom ili cinkom. Čak i čokolada, iako zdrava za mozak, sadrži kofein, teobromin i stimulatore koji udruženi mogu da izazovu uznemirenost.

 14. Biljke

Ako ne možete da izdržite napetost pijte čajeve od: valerijane (vraća u ravnotežu u nervni sistem i kontroliše stres), lipa (idealan čaj kao preventiva), pasiflora (koristi se protiv nesanice, oslobađa od nervne napetosti, a u slučaju da ste nervozni i imate tahikardiju, možete da pijete do tri šolje dnevno, uz prethodnu konsultaciju sa doktorom)

15. Namirnice sa pet zvijezdica

 

Banana (najbolji saveznik protiv stresa, obiluje vitaminima A, B i C, magnezijumom, kalcijem i folnom kiselinom)

Bademi (imaju visok procenat vitamina i minerala, pospješuju rad nervnih ćelija – 1 šaka dnevno poslije izvjesnog vremena daje razultate)

Mlijeko sa medom (mlijeko je bogato kalcijumom, vitaminima, folnom kiselinom i proteinima, a ako je toplo opušta nervni sistem i smiruje stomak, dok med obiluje aminokiselinama i djeluje kao sedativ)

Brokula (odlična hrana za nervni sistem, jer obiluje vitaminima C i B, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, željezom i bakrom)

Ćuretina (hranljiva vitaminom B, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom, magnezijumom i željezom)

 

Antistres vježbe

 

  1. Samoistezanje (opušta i relaksira mišićni sistem)

 

Lezite. ispružite noge i ruke (slika 1), istežite se što više možete (naročito vrhove prstiju), ostanite u tom položaju 30 sekundi, vodite računa da dišete duboko i ujednačeno, a vježbu ponovite 3 puta

 

  1. Opuštanje lumbalnog pojasa

 

Lezite na leđa, skupite koljena i privucite ih rukama na grudi (slika 2), istežite ramena i vrat, a time i leđa, duboko dišite 30 sekundi, a vježbu ponovite najmanje 3 puta.

 

  1. Protezanje leđa

 

Kleknite na podlogu i zadnjicu oslonite na pete (slika 3), ispružite ruke, oslonite se na podlogu tako da vam težina tijela bude na rukama, glavu spustite, rastežite kičmu što više možete (zadnjicu držite što bliže petama), zadržite se u tom položaju 20 – 30 sekundi, duboko dišite, a vježbu ponovite 3 puta