Kako se brinuti o sukulentima? Ako vam je čuvarkuća presušila, kriva je lokacija!

Biljke za koje ne trebate puno vrtlarskog iskustva”, “hit biljke o kojima se ne trebate nimalo brinuti”, “nemoguće ih je ubiti”… sve su ovo najčešće rečenice kojima opisujemo sukulente – mesnate biljke koje skladište vodu u svojim povećanim, “mesnatim” listovima. Unatoč tomu, ponekad se može dogoditi da i ove biljke jednostavno presuše. Zašto?!

Ako ste naišli na tegobe s održavanjem vitalnih sukulenata u svom domu, znajte da niste sami! Postoje jednako začuđene osobe kojima se dogodila ista stvar. Unatoč rasprostranjenom uvjerenju kako je briga o ovoj biljci mačji kašalj, one nekada mogu uvenuti. Glavni krivac za to je – lokacija. Stručnjaci za sukulente iz cvjećarnice i trgovine dekorima Sage Market + Design otkrili su svoje savjete za portal Apartment Therapy kako osigurati povoljno mjesto za svaku vrstu sukulenata: “Sukulenti ljubičaste i narančaste sorte preferiraju biti na otvorenom. Za njih odaberite terasu ili balkon, a ne tamnije prostorije. Sukulenti koji su vrlo zeleni bolje će uspjevati u zatvorenom prostoru”.

Da im nije dobro na mjestu na koje ste ga postavili, primijetit ćete po tome što mijenjaju oblik, izdužuju se. To znači da nemaju dovoljno svjetlosti i da im trebate promijeniti poziciju. Ljeti trebaju češće zalijevanje nego tijekom godine, no pazite da se između dva zalijevanja zemlja osuši. Ako ih previše zalijevate, listovi će biti mekani, posvjetlit će i požutjeti.
Kako se brinuti o sukulentima?
1. Sadite ih u propusnu, rahlu zemlju koja je smjesa komposta i pijeska s malo gline kako biste osigurali oticanje vode. Neka se do kraja posuši zemlja prije nego što ih zalijete.
2. Iščupajte suhe listiće
3. Zalijevajte lake ruke – najbolje raspršivačem i to svakih deset do 14 dana
4. Držite ih na svjetlu, ali izbjegavajte direktno i jako sunčevo svjetlo
5. Presadite ih jednom godišnje u veću teglu i koristite svježu zemlju
6. Sukulenti rastu od proljeća do jeseni te tada trebaju više vode i prihranu. Zimi usporavaju s rastom. (vecernji)