Kako savladati fobiju od vezivanja?

Fobija od vezivanja može vas spriječiti da budete u zdravoj dugotrajnoj vezi i doživite emocionalnu stabilnost. Evo kako prevazići ovaj problem.

Zapitajte se zašto? Već ste shvatili da se plašite obaveza i da morate to prevazići kako biste izgradili zdravu romantičnu vezu. Da biste to zaista učinili, morate otkriti korijen vaše fobije od predavanja nekome. Ove fobije mogu se razviti kao rezultat različitih situacija, uključujući traume iz ranog djetinjstva ili prethodnih neuspješnih veza i mogu vas spriječiti da izgradite sretne i zdrave veze u budućnosti.

Dakle, pokušajte analizirati odakle potiče strah, jer osvijestiti izvor problema može biti dobar način koji će vam pomoći da ga prevaziđete.
Komunicirajte sa svojim partnerom o problemima vezivanja. Možda ne namjeravate da to bude tako, ali biti s nekim ko nije spreman da se u potpunosti posveti vezi može negativno utjecati na nečije emocionalno zdravlje.

Stoga, vodite računa o tome kako se zaista osjećate sa svojim partnerom. To će mu, također, pomoći da prilagodi svoja očekivanja od vas i pomoći razvoju zdrave veze zasnovane na snažnoj komunikaciji.
Ne bježite od terapije. Ako ne radite na prevazilaženju fobije, to vas može spriječiti u dugotrajnom druženju i nastojanju da doživite emocionalnu stabilnost. Ako ste pokušavali da radite na tome, ali ne napredujete, nema štete u traženju stručne pomoći.