Kako sačuvati nafaku u kući: komšijama nikada ne pozajmljuj hljeb i sol, metlu drži naopako, ne zviždi po kući i ne čisti mrve rukom…

Da biste poboljšali materijalnu situaciju neće škoditi da poštujete ovih deset “zapovijesti”.


1. Kada pozajmiti pare i tražiti povišicu?

Povišicu treba da tražite u srijedu tokom dana. Ne pozajmljujte novac prijateljima i poznanicima u utorak. Kako kažu vjerovanja, ujutru treba davati i uzimati zajam, zato što bilo kakve operacije s parama koje obavljate uveče ili noći vode u propast. Trudite se da nikada ne tražite zajam, a da češće dajete novac onome ko ga od vas traži jer ćete tako da ga programirate da vam vrati na drugi način.

2. Plata treba da prenoći

Da bi novac koji ste zaradili volio vašu kuću, onog dana kada dobijete platu nemojte da potrošite ni jednu marku. Cijela suma trebalo bi, po vjerovanju, da prenoći u vašem domu.

3. Znate li šta se ne pozajmljuje komšijama?

Ne valja pozajmljivati komšinici hljeb ili so jer novčana sigurnost može da napusti vaš dom i ode u komšijsku porodicu.

4. Kućna pravila za pun budžet

Novca neće biti ako zviždite u sobi i mrvice sa stola čistite rukom.

5. Kada džepovi donose novac?

Džepove odjeće koja visi u ormanu napunite sitnim papirnim novcem. Pare ne vole iscijepane džepove ili otpalu dugmad.

6. Staro vjerovanje o metlama

Da bi u kući bilo para, metlu treba da postavite drškom nadole.

7. Napravite trougao od 10 maraka

U najmanjoj pregradi novčanika čuvajte novčanicu od 10 maraka savijenu u trougao. Takođe, u novčaniku treba da postoji i sretna moneta – prvi zarađen novac ili onaj dobijen od dobrog čovjeka. Tu novčanicu ne valja potrošiti – ona je talisman finansijske sigurnosti. U suprotnom, pare mogu da se naljute i da ne dolaze do vaše ruke.

8. Čuvajte kovanice
Nikada ne držite novčanik prazan, neka u njemu bude makar neki novčić. Sav novac mora da bude okrenut prema gazdi “glavom”.

9. Ne kradite tuđu sreću

Dobijene pare na kocki, zarađene nepošteno, nađene ili pocijepane, ne donose sreću i zato ne treba da se zadržavaju u vašem novčaniku. Podijelite ih sirotinji ili ih brzo potrošite.

10. Čuvajte krupnu novčanicu

U kući ili u stanu treba godinu dana čuvati krupnu novčanicu, koja će se napuniti vašom energijom i početi da privlači novac. (aura.ba)