Kako sačuvati banane da budu svježe i poslije četiri mjeseca? (VIDEO)

Pogledajte ovaj video i zaboravićete na truljenje banana

Sigurno znate za savjet da bananama produžite život nekoliko dana, ali da li ste znali da mogu da ostanu svježe i upotrebljive  do četiri mjeseca?

Ovaj izvanredan trik sa ovim južnim voćem veoma je jednostavan, a sve što vam je potrebno su grozd banana, nož, papir za pečenje i kesa za zamrzivač.

Pametno odaberite banane

Ovaj proces je ključan kada je u pitanju čuvanje banane u svježem obliku. Ne radite ovo sa bananama koje su potamnile i previše zrele. Najbolji kandidati su one sa svijetlo žutom bojom i nemaju oštećenja. Oljuštite svaku bananu i isijecite voće na četvrtine, vodeći računa da se uklone tvrdi krajevi.

Čuvanje

Na poslužavnik stavite papir za pečenje i poredajte banane tako da između njih postoji pedalj prostora. Tako isjeckane stavite ih 30 minuta u zamrzivač. Nakon toga izvadite banane i stavite u kesu za zamrzivač, koja se hermetički zatvara. Napišite datum na kesi i ovako obrađeno voće može da vam stoji četiri mjeseca u zamrzivaču.

Pored banana, na sličan način možete sačuvati i ostalo voće i povrće- krompir i luk, zelenu salatu i avokado.

Krompir i luk

Ne mojte držati krompir i luk u frižideru, ako nisu načeti. Umjesto toga ostavite ih u hladno i vlažno mjesto, kao što je ostava.

Zelena salata

Kada otvorite salatu i ne pojedete je cijelu, pre nego što je vratite u frižider u kesu stavite ubrus koji će apsorbovati vlagu. Isto možete da uradite i ako kupujete cijelu glavicu salate, a ne pojedete je, već je u kesi stavite u frižider – ubacite ubrus u kesu i produžite joj svježinu.

Avokado

Stavite polutke avokada u plastičnu kesu sa parčetom luka. Ako ga nemate pri ruci, poprskajte ga limunovim sokom i stavite u kesu. Na ovaj način možete produžiti vek trajanja avokadu za 72 sata.

(telegraf.rs)