Kako resetovati organizam nakon prazničnog prejedanja: U celeru, đumbiru i limunu je spas!

Ono što je sigurno je da svaka detoks aktivnost u velikoj mjeri znači našoj energiji, zdravlju i fizičkom izgledu i kao takva vrijedna je svakog truda i vremena koje ćete uložiti. Najvažniji u svemu su dosljednost i posvećenost u želji da kreiramo nove zdrave navike, a dobri rezultati sigurno neće izostati.

Piše: Dušica Ranđelović, certifikovani maser-terapeut, stručnjak na polju celulita i anticelulitnih tretmana. FB @anticelulit masaže;
Instagram: dr_anticelulit_koncept
tel: + 38166 9492 966

Prošli su praznici i naši izgovori za prejedanje te je sada potrebno resetovati organizam i vratiti ga u normalu. Nema veze ako ste se malo opustili i pustili, ono što sad treba uraditi je vratiti tijelo u funkcionisanje. Kada ste riješili da što je bilo dosta – dosta je , pojeli ste i popili sve što je preostalo od spremljene hrane i pića jer ste spremili toliko kao da će biti smak svijeta ako ne spremite što više svega; moja preporuka je da sprovedete detox u najboljem slučaju u trajanju od tri dana, ali minimum jedan dan da bi imalo nekakvog smisla za naše varenje i metabolizam.

Umjesto obroka, bacite se na svježe cijeđene sokove. Ujutru obavezno cijedite ili izblendajte limun, đumbir i cimet. Ja dodam i kašikicu meda jer nisam nešto oduševljena kiselim ukusom od ranog jutra.

Limun je superhrana

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našoj planeti. Limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati superhranom.

Limun je odličan za detoksikaciju organizma, pomaže kod izlučivanja suvišne tečnosti i smanjuje celulit. Kao niskokalorična namirnica koja usporava asimilaciju masnoća, može da pomogne i pri održavanju idealne težine, naravno uz balansiranu ishranu.

Đumbir djeluje na organizam tako što snažno ubrzava cirkulaciju i samim tim podstiče razmjenu materija. Diuretički efekat i preznojavanje koje izaziva pogodno djeluju na detoksikaciju tijela i borbu protiv virusa. Đumbir u sebi sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam, a samim tim i sagorijevaju masti. U širokoj upotrebi je i đumbir u prahu ali mnogo efikasniji je u svježem stanju.

Cimet eliminiše napade gladi

Cimet reguliše šećer u krvi i zato eliminiše napade gladi. Računa se jedino cejlonski cimet koji je ljekovit, pa obratite pažnju kada kupujete koji je u pitanju. Cimet “grije” tijelo i poboljšava protok krvi. Najviše koristi od povećanog protoka krvi ima srce, jer to znači smanjenje otkucaja srca i snižavanje krvnog pritiska.

U detoxu je nezaobilazan. Uveče napravite smuti od 1 štapića celera, jabuke i šargarepe. Šargarepa je povrće bogato beta-karotenom, a osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

Šargarepa je osnovna namirnica za detoksikaciju tijela jer je bogata antiokidansom beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Sastojci jabuke, a prije svega pektini, djelovaće na varenje kao sunđer koji će ući u crijeva i pokupiti štetne materije i naslage koje su tamo nakupljenje, pa će ih na brz, bezbolan i efikasan način izbaciti iz tijela. O tome koliko je celer dobar za zdravlje može da se napiše zaseban tekst, a osim toga što učestvuje u čišćenju organizma – da li ste znali da se u 100 grama celera nalazi samo 7 kalorija, a čak 320 miligrama magnezijuma?

U toku dana, takođe limun, đumbir i možete da ubacite narandžu. Uz to dva litra vode i litar biljnog čaja po izboru. Čajevi su odličan dodatak detoks-programima zato što pospješuju izlučivanje toksina, regulišu probavu, pročišćavaju krv i jetru te sprječavaju nastanak novih masnih ćelija. Biljka koja može da se upotrebljava kao sinonim za detoksikaciju organizma i eliminisanje celulita, i mršavljenje jeste zeleni čaj.

Njegovo lišće sadrži polifenole i antioksidanse bogate fitohemikalijama koje pomažu proces oslobađanja od toksina.Zeleni čaj ubrzava topljenje masti, povećava osjećaj sitosti, ubrzava metabolizam i pospješuje rad jetre. Čaj od breze, baš kao i onaj od metvice, djeluje kao diuretik i pročišćava krv. On podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, a samim time i štetnih stvari. Preporučuje se od tri do četiri šoljice na dan.

Voda, san, voda, san…

Snažno diuretičko djelovanje ima i čaj od koprive koji ubrzava izbacivanje otrova i poboljšava krvnu sliku. Da rezimiramo: 3 dana detoksa sa svježe cjeđenim namirnicama, vodom i biljnim čajevima i bićete kao novi. Ovaj detoks će vam očistiti organizam i spremiti vas za prelaz na balansirane obroke. Najefektnije je da izdržite 3 dana. Telo će vam biti zahvalno. Ako nas posluži vrijeme, lagana šetnja uz ovaj detoks, da nam limfa malo procirkuliše, bi bila idealna.

Kao što vidite, očistiti tijelo od nagomilanih loših materija nije teško, a može da bude i vrlo lijepo i ukusno. Ako samo redovno konzumiramo dovoljnu količinu zdrave tečnosti raspoređene tokom dana na kraju ćemo dobiti dodatnu energiju i sposobnost da se bolje fokusiramo. Ovaj režim detoksa možete raditi jedanput mjesečno, nevezano od prejedanja, po jedan dan, vidjećete koliko će da prija vašem tijelu.

Ono što je sigurno je da svaka detoks aktivnost u velikoj mjeri znači našoj energiji, zdravlju i fizičkom izgledu i kao takva vrijedna je svakog truda i vremena koje ćete uložiti. Najvažniji u svemu su dosljednost i posvećenost u želji da kreiramo nove zdrave navike, a dobri rezultati sigurno neće izostati.

Na kraju da ne zaboravimo i spavanje. San od 8 sati je izuzetno važan za organizam jer se tijelo odmara i regeneriše. Priuštite svom tijelu prirodne namirnice i kvalitetan san, nagradiće vas dobrim funkcionisanjem, a to nam svima treba u ovim haotičnim vremenima.

 

Komentari

komentara