Kako razlikovati ljubav od zaljubljenosti: Zaljubljenost je uzimanje, a ljubav čisto davanje!

Ljubav nema svoj dan, jer svaki dan je dan ljubavi, a zaljubljenost se obilježava jednim danom u februaru, najkraćim mjesecom u godini. (Koliko zaljubljenost i traje.)

Piše: dr. Vahida Djedović, psihoterapeut (Više na: psihoterapija.online)

„Molim Vas da me primite. Hitno mi je. Beznadežno sam zaljubljena i toliko me boli da hoću da svisnem“, rekla mi je jedna klijentica koja je bila u romantičnom ljubavnom odnosu.

Patila je, a u romantičnoj ljubavi patnja je neizbježna.

Nemoguće je biti u takvoj ljubavi, a ne patiti. Prava ljubav je ljekovita, prava ljubav ne boli i, kad god imam klijente koji su u romantičnim odnosima sjetim se Yalomovog „Krvnika ljubavi“.

Baš je tako.

Kada u terapijski proces dođu klijenti koji od patnje zbog prekida ili nemogućeg odnosa ne znaju više šta im je činiti, onda je to jedan od najtežih terapeutovih zadataka.

Terapeut je dužan uništiti iluziju.

„Ohladila si mi je totalno“, rekao je jedan klijent nakon uzvišene ode o jednoj ženi.

„Sada se osjećam tako prazno“, „Osjećam se bezveze. Glupo.“ „Raspršila si mi snove.“ „Ovo se zove šamarčina otrježnjenja.“ „Gospode! Ti si zaista bezosjećajna. U što sada da vjerujem!?

Dželat ljubavi

To su samo neki od komentara romantika, koji počinju da uviđaju da je njihova ljubav iluzorna slika, obojena najružičastijim bojama. A ja sam dželat takve ljubavi. A šta je zapravo, zaljubljenost, a šta ljubav?

Podsjeti me što to bješe ljubav i bar na tren biti zaljubljen… za nama je upravo Valentinovo. Dan zaljubljenih. A ljubav i zaljubljenost, dvije su potpuno različite kategorije ljudskog stanja koje se vezuju za drugu osobu. Dosta filmova je snimljeno sa ovom tematikom, ali koliko se zaljubljenost razlikuje od ljubavi, možda najbolje objašnjava film „Meet Joe Black“.

Predivni Brad Pitt, kao protagonist, predstavlja se kao Smrt i zaljubljuje u kćerku medijskog moćnika i milionera po kojeg je došao. U svojoj zaljubljenosti odlučuje da je povede sa sobom, ali njen otac mu održi lekciju i kaže neka joj objasni ko je, zapravo, On! Jer ona ne zna ništa o njemu, a također je zaljubljena u njega. (A ko ne bi bio!?) Na kraju, Joe ipak nauči da je zaljubljenost ono što je oduvijek i znao. Uzimanje. A da je ljubav čisto davanje.

Sam film govori o ljudskoj konačnosti, a i o tome kako je zaljubljenost konačna, a ljubav beskonačna. I kako ljubav pobjeđuje čak i samu smrt. Za razliku od ljubavi, zaljubljenost je čista sebičnost; za razliku od ljubavi, zaljubljenost je čista iluzija; za razliku od ljubavi, zaljubljenost je čisto gubljenje vremena… Ljubav daje smisao životu, a zaljubljenost zaboravlja na život.

Ljubav nema svoj dan

Ljubav je duboka, zaljubljenost je površna. Ljubav traje dugo, a zaljubljenost je kratkog vijeka. Što bi rek'o Dino: Ljubav je kad sve o tebi znam i sve što znam ti opraštam. Ljubav je kad sve o tebi znam, a da te volim nastavljam. I na kraju: Ljubav nema svoj dan, jer svaki dan je dan ljubavi, a zaljubljenost se obilježava jednim danom u februaru, najkraćim mjesecom u godini. (Koliko zaljubljenost i traje.)

Zato vam ne mogu čestitati Dan zaljubljenih. To je samo marketinški trik za budale. Ja vam čestitam svaki dan u kojem date dio sebe, bez ikakvog očekivanja zauzvrat. Na takav način širite granice vlastitih mogućnosti, rastete i volite i, samo takva ljubav je svrha i smisao postojanja. Prema tome, neka vam je sretan svaki dan u kojem istinski postojite.