Kako raspored polja i planeta u horoskopu utječe na naše zdravlje: Kakva narav, takva i bolest 

  Naše zdravlje ne određuje samo raspored polja i planeta u horoskopu, već i sam naš temperament, stoga moramo znati kako se upravljati i kojim pravcem životnim idemo. 

Horoskop, slika planeta u trenutku rođenja, na izvjestan način može se posmatrati kao uputstvo za upotrebu života” u kome su naznačene sve stvari koje se moraju desiti, kao i one koje su najavljene i mogu se desiti, ali i ne moraju. U segmentu mogućeg to što ne mora da se desi daje mogućnost astrologu da predvidi i da promijeni, donekle, tok događaja.

 Problematična polja

U slučaju natalne astrologije, zdravlje se razmatra kroz ascendent – prvo polje, a narušavanje zdravlja se gleda kroz šesto, osmo i dvanaesto polje. Ova tri polja jesu izvor svih problema u horoskopu. Čak i kod osoba ..”zdravih kao dren” ako su ova polja naglašena mora biti problema svih vrsta.

Moramo i trebamo znati da je astro-numero ili ezoterijska prognoza poput putokaza na putu.  S tim što astronumero ili ezoterijska tumačenja isto imaju svoj putokaz tj. pravac i ukoliko se pridržavamo tijesno tog pravca MI ćemo uspjeti i stići do cilja. Ako pak želimo prečicom ili nekim drugim putem, često zalutamo i nikad ne stignemo na odredište. Onda stradamo i tjelesno i duševno.

Sam horoskop koji počinje prvim poljem – znakom ascendenta, u postavci astrologije dovodi se u vezu sa Saturnom, sljedećom analogijom. Prvi znak pripada vatrenom Ovnu, u kome je Sunce kao izvor života egzaltirano, dok prva kuća koja je analogna prvom znaku pripada simbolici Satuma, i samim tim su u životu naglašena sva ograničenja, uključujući i vrijeme koje se provede na ovome svijetu.

Temperament

Prvo polje nosi generalnu simboliku tjelesnog zdravlja, kao i same konstitucije organizma, te uz položaj Sunca u karti, kao i mjesečevu mijenu na dan rođenja, služi za procjenu temperamenta. Temperament se koristi u psihologiji da utvrdi bazu ličnosti, dok u astrologiji ima daleko veću simboličku ulogu i podrazumijeva od tjelesne konstitucije do snage ili slabosti osobe.

Temperament je sklop urođenih predispozicija emocionalnog doživljavanja i reagovanja. On je određen nasljeđem, tjelesnom konstitucijom i, posebno, građom i funkcionisanjem autonomnog nervnog i endokrinog sistema. Najpoznatija je tipologija temperamenta koju je prije dvadeset pet vijekova izgradio čuveni grčki lekar Hipokrat a dopunio rimski ljekar Galen (2.v.n.c.). Prema Hipokratu, u zavisnosti od toga koji od četiri tjelesna soka (sluz, žuč, crna žuč i krv) preovlađuje u organizmu, nastaće jedan od četiri tipa temperamenta: flegmatičan (miran), koleričan (neobuzdan), melanholičan (slab), ili sangviničan (živahan).

Podjela na četiri temperamenta direktno je vezana za četiri osnovna astrološka elementa; kolerični – vatra. sangvinični – vazduh, melanholični-zemlja i flegmatična voda.

Sangvinična osoba se odlikuje brzim, kratkotrajnim emocionalnim reakcijama. lako mijenja raspoloženje, sklona je optimizmu i vedra. Koleričan temperament ispoljava snažne emocije, impulsivnost i naprasitost i teško kontroliše afekte. Flegmatik reaguje rijetko, slabo izražava emocije, miran je i staložen, bez naglih promjena u emotivnom doživljavanju i reagovanju. Melanholični temperament ima rijetke, ali izuzetno intenzivne emotivne reakcije, koje dugo traju. Ima tendenciju ka negativnim emocijama, osjećaju tuge i zabrinutosti.

Ova podjela, iako nedovoljno osjetljiva na sve moguće varijacije ljudskog reagovanja, dobro predstavlja osnovne dimenzije po kojima se može pratiti emocionalno reagovanje ljudi. Obično se tvrdi da je temperament urođena karakteristika koja se održava tokom života osobe i oblikuje sva njena stečena iskustva. Razlike u temperamentu se objašnjavaju razlikama u organizaciji rada nervnog sistema.

Temperament je karakterističan način reagovanja neke osobe. Brzina, intenzitet, trajanje i vrsta reakcije neke osobe zavisi od njenog temperamenta.

Astrološki gledano, temperament je nesvjesni dio osobe i na neki način neizostavni deo sudbinskog toka života.

Znači, gledajući Zodijak, i počevši od Ovna kao prvog znaka, analognog prvom polju koje predstavlja vitalnost i zdravlje osobe, imamo tri polja koja simbolizuju urušavanje zdravlja. Prvo od ova tri je šesto polje, koje direktno simbolizuje bolesti svih tipova. Šesti znak Zodijaka je Djevica, a njen vladar je Merkur. Kako je simbolika Merkura vezana za protok informacija, tako je lako zaključiti da astrologija svaku bolest u osnovi kategoriše kao informaciju. Takođe, ovo polje je mjesto radovanja Marsa, manjeg od dva malefika, kako se nazivaju zloćudne planete. Veći malefik je Saturn i on ima veze sa sljedeća dva malefična polja.

Osmi znak – analogija osmog polja je Škorpija, simbolička predstava smrti i svih velikih problema. Principom osmog polja vlada Saturn i samim tim stiče osnovnu simboliku planete zadužene za smrt.

Treće polje koje ruši život je dvanaesto, analogno dvanaestom znaku-Ribama, ali i ovo polje je povezano sa Saturnom kroz njegovo takozvano radovanje na ovoj poziciji.

Generalno se prati postavka malefičnih planeta, u prvom redu Saturna po poljima, jer gdje god se nađe, on opisuje neki restriktivni i negativni simbolizam. To znači da njegova postavka u ma kom polju prikazuje problem vezan za sve ono što to polje simbolizuje.

Takođe, benefične dobre planete, jednako mogu ispoljiti lošu simboliku ako se nađu u šestom, osmom ili dvanaestom polju.

Osnovna kombinacija zdravstvenog stanja u simbolici natalne karte ne gleda se iz rasporeda znakova, polja i planeta u njoj, već iz temperamenta, odnosno kombinacije temperamenata.

Takođe, kvalitet zdravlja zavisi i od vladara horoskopa, kao i planete koja vlada dužinom života a naziva se Hajleg ili Afeta. Pozicija u takozvanim Hajleg poljima – prvo, deseto. jedanaesto, sedmo i deveto, simbol je dugog i kvalitetnog zivota. Ponovo naglašavam od velikog je značaja da se držimo smjernica i svojih zodijaka koje nam kroz planete pokazuju smernice. Životni tj. planetarni put će možda da nas puste jednom ali drugi put već neće iz razloga što nismo naučili iz prvobitnog pokušaja tj. prve greške i tada plaćamo za oba puta.

Simbolika planeta

Kada se određene planete nađu u polju bolesti, njihova simbolika je, manje – više, sljedeća:

Saturn: Predstavlja smetnje u desnom uhu, zube, sve četvorodnevne bolesti nastale od hladnoće, zatim melanholične duševne poremećenosti, lepru, reume, sušicu, žuticu, ukočenost, drhtavice, izlišne strahove, uobrazilje, vodene bolesti, šake i stopala, apopleksiju (moždani udar), hemoroide, frakture ako je u Škorpiji ili Lavu, u svim lošim aspektima sa Venerom.

Jupiter: Ukazuje na sve bolesti jetre, lijevog uha, apopleksiju (moždani udar), zapaljenje pluća, lupanje i drhtanje srca, grčeve, bol u kičmi, sve bolesti vena i rebara i posljedice loše krvi, nadutost, sve groznice nastale od velikog obilja ili preterivanja.

Mars: Predstavlja žuč, lijevo uho, trodnevnu groznicu, visoke temperature, migrene, apscese (čireve), kugu, plikove, bjesnilo, žuticu, krvni pritisak, fistule, sve rane i oboljenja muških genitalnih organa, kamen u bubrezima, upalu bešike, ožiljke na licu, boginje, povrede od noža, metala, sifilis, osip.

Sunce: Simbolizuje bubuljice na licu, drhtavicu, bilo koju bolest mozga i srca, slabost očiju, grčeve, iznenadne nesvjestice, zadah i bolesti usta, groznicu… u principu kod ljudi odnosi se na srce, mozak i desno oko (kod žena – lijevo) i životnu energiju.

Venera: Bolesti koje su predstavljene Venerom uglavnom se odnose na ženske organe, najprije matericu, a zatim bubrege, stomak, leđa, pupak i dio oko pupka, uz to i na gonoreju, upalu bubrega, francuske ili španske boginje, bolesti izazvane nekontrolisanom pohotljivošću i žudnjom, impotencijom, hemiju, dijabetes.

Merkur: Označava sve vrste vrtoglavica; letargiju i mučninu, glavobolju, ludilo i bilo koju drugu bolest mozga; tuberkulozu, mucanje i druge nepravilnosti u govoru ili sa jezikom, zatim sklonost imaginaciji i fantaziranju, probleme sa pamćenjem, promuklost, suvi kašalj, šmrcanje i kijanje, kostobolju, giht,

Mjesec: Simbolizuje apopleksiju (moždani udar), paralizu, grčeve u stomaku, probleme sa bešikom, jetrom, menstruacijama, hidropsiju (vodenu bolest), otoke, sve zimske reumatske tegobe. Prehlade stomaka, giht, bolove ručnih zglobova i stopala, išijas, gliste kod dece i odraslih, povrede oka (lijevo kod muškarca, desno kod žene), sve bolesti koje nastaju kao posljedica pretjerivanja u hrani i piću, zatim suh kašalj, epilepsiju, crijevnu tuberkulozu, male boginje i ospice.

Kombinacijom simbolike znaka, polja i planeta dobija se slika o tome koji organ ili dio tijela može biti u problemu. Simbolika je vrlo bogata i često finese odlučuju o tome hoće li se i kako manifestovati bolest ili povreda. Svakako da se određena stanja i bolesti mogu unaprijed predvideti uvidom u natalnu kartu, a može se utvrditi kakvom prevencijom se bolest može spriječiti ili ublažiti.

 Životni putokaz

Osim navedenih simbolika, koje su osnovne i primjenjive na natal, postoje i druge koje se mogu primijeniti u horarnoj ili dekumbiturnoj karti koja se pravi za trenutak nastupanja bolesti, odnosno prvih simptoma ili dijagnoze.

I nije samo gledano zdravstveno, astronumerologija-ezoterija služe kao putokaz u svim i na svim životnim pitanjima. Možemo možda pogriješiti jednom i da nam se to nekako progleda kroz prste ali više od jednom sve se karmički vraća. Vraća se jer nisi naučio gradivo prve lekcije. Ako dva puta padnemo iz iste lekcije, onda je za nas tu kraj, nema dalje. Tada nam nije niko kriv, krivca tada tražimo sam i isključivo u sebi!

Astrologija ima jednu poslovicu, koja glasi: ,,Unaprijed upozoren, napola spašen”, a oblast u kojoj može biti najupotrebljivija jeste oblast astrološke procjene zdravlja.

Simbolika tijela je u skladu sa znacima: 

Ovan – Glava i njeni dijelovi, oči, uši, lice, zubi, brada, gluhoća, zubobolja, ožiljci na licu, akne, rošavost, grčevi i tikovi u tim dijelovima.

Bik- Vrat, njegov zadnji dio, grlo i glas

Blizanci – Ramena, ruke, šake, lopatice

Rak – Pluća, grudi, rebra, dojke, jetra, slezena

Lav – Srce, stomak, kičma, slabine, dijafragma.

Djevica – Crijeva, iznutrice, dijafragma.

Vaga- Slabine, pupak, bubrezi, butine, zadnjica, mokraćni kanali.

Škorpija – Genitalije, bešika, zadnjica.

Strelac- Bedra, butine.

Jarac – Koljena.

Vodolija – Noge.

Ribe – Stopala, članci.

 Vaš astronumerolog – Ezotertista 

Zoran Šumadinac