Kako prirodno povećati nivo serotonina koji nas čini sretnijim, ljepšim i zdravijim

Nedostatak serotonina, takozvanog hormona sreće, koji donosi energiju, čuva imunitet i pozitivno utiče na funkcije u tijelu, takođe djeluje i na naše raspoloženje, kvalitet sna, libido, pa čak i prehrambene navike. Ako u organizmu nema dovoljno serotonina, mogu nastati zdravstveni problemi, jer određene funkcije u tijelu funkcionišu drugačije nego obično.

Takođe, simptomi koji ukazuju na nedostatak serotonina su anksioznost, depresivno raspoloženje, nesanica, umor ili iscrpljenost, problemi sa probavom i nedostatak energije. Kada tijelu nedostaje serotonin to se odražava i na fizički izgled, izgledamo bezvoljno, nemamo volju da se sređujemo, sumorni smo i nemamo energiju kojom inače zračimo.

Dakle, da biste sačuvali zdravlje, ali i održali žensku privlačnost i ljepotu, morate učiniti da tijelo prirodno proizvodi više serotonina. Šta treba da uradite?

1. Spavajte dovoljno – Lezite da spavate na vrijeme, najbolje prije 23 sata. Kvalitetan san i minimum 7 sati sna neophodni su za održavanje vitalnosti i optimalnog nivoa serotonina.

2. Pijte puno vode – Nedostatak tečnosti podstiče dehidrataciju koja može biti rizična po zdravlje, ali se negativno odražava i na kožu, kosu i nokte.

3. Bavite se sportom – Svakodnevno vježbanje, šetnja ili bilo koja druga fizičkja aktivnost pomaže da se oslobodimo stresa i podstaknemo serotonin, a sjajno će djelovati na vaše tijelo i kondiciju.

4. Budite češće na Suncu – Nedostatak sunčeve svjetlosti negativno utiče na nivo serotonina i vitamina D, a dokazano je da osobe koje se rijetko izlažu Suncu imaju veći rizik od lošeg raspoloženja ili čak depresije. Sunčeva svjetlost povećava nivo serotonina!

5. Pazite na ishranu – Serotonin je potreban za normalnu komunikaciju između nervnih ćelija. Da biste ga podstakli, u svoju ishranu uključite hranu bogatu triptofanom. Jedite orahe, piletinu i ćuretinu, losos, sir, jogurt, pečurke, proizvode od soje, susam i sireve.

Ako slijedite ove jednostavne savete, uskoro ćete primijetiti da će se poboljšati ne samo vaše zdravlje, već i izgled. Optimalan nivo serotonina čini da zračimo pozitivnom energijom koja privlači, pa nemojte zanemariti njegov uticaj.