Kako prirodnim prepratima liječiti ulcerozni kolitis, opstipaciju i proktitis

TVRDA STOLICA (OPSTIPACIJA)

Od svih poremećaja kojima su izložena crijeva, najučestaliji je hronični zatvor — opstipacija. Uzrok bolesti leži, prije svega, u nedovoljnom kretanju i namjernom zaustavljanju navale stolice kad se pojavi. Zdravi se ljudi u 24 sata jednom ili dvaput očiste, što je odraz prirodne probave. Događa se i učestalije čišćenje u toku dana, no to ne mora biti znak posebnih poremećaja. Patnje koje uzrokuje zatvor ne utječu samo na tijelo nego i na duševno stanje. Ljudi s opstipacijom vrlo su razdražljivi. To je, inače, bolest od koje najčešće boluju radnici koji pri poslu sjede ili se općenito malo kreću.

Liječenje

Toplom vodom oprati 1/2 kg suhih smokava i staviti ih u 1,5 litara vode da kuha pola sata na laganoj vatri. Ohladiti i tekućinu piti svakih 2 sata po 1/2 dl do 1 dl u toku dana. Smokve jesti.

Bolji se rezultati postižu kad se kuha 1/2 kg suhih smokava i 1/2 kg suhih šljiva u 3 litre vode. Pustiti da uvri do 2,5 litre. Prije i poslije jela piti po 1 dl tekućine. Usto se uzima po jedna supena kašika skuhanih smokava i šljiva. Preostali dio tekućine, smokava i šljiva i uzimati između obroka ili u toku sutrašnjeg dana. Količine navedenih sastojaka u lijeku mogu biti razmjerno veće ili manje, što ovisi o stepenu oboljenja. Za vrijeme bolesti potrebno je jesti što više (divljeg) zelja i ječma, što se priprema bez zapržavanja i jako raskuhano. Veoma je korisno uzimati u neograničenim količinama svježe jabuke i šljive. U nedostatku divljeg zelja, korisni su blitva, kupus, raštika a u svim jelima koristiti što više crvenoga luka.

Kao lijek protiv tvrde stolice upotrebljava se raskuhana pšenica i zob. U 1 litru vode stavi se po 100 g zobi i pšenice i skuha. Zob i pšenicu jesti kao dodatak hrani, a tekućinu piti umjesto vode. Ohlađenoj tekućini može se dodati slabi čaj koji se priprema od jednakih količina pitome nane i bijele imele.

Za vrijeme liječenja tvrde stolice obroci moraju biti manji a učestaliji. Osloboditi se svih fizičkih i psihičkih napora te boravka u zagušljivim prostorijama. Uputno je vrijeme provoditi berući ljekovito bilje, obrađujući vrt, ili u ribolovu. Preporučuju se, uglavnom, lagani poslovi koji će bolesnika odvući od zamorne svakodnevice. Dopušteno je dnevno popiti 1 čašu bijelog vina.

ULCEROZNA UPALA DEBELOG CRIJEVA (ULCEROZNI KOLITIS)

Bolest nastaje kad se upali debelo crijevo, tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva. Bolest se očituje osnovnim znacima: proljevima popraćenim krvlju, gnojem i sluzi. Bolest može biti raznog stupnja težine, a vraća se u različitim vremenskim razmacima. Od nje obolijevaju sve dobne skupine, međutim, učestalija je u mlađih odraslih osoba, više u žena nego u muškaraca. Gotovo u polovici slučajeva bolest se pojavljuje sa simptomima koji su svojstveni upali debelog crijeva, tj. sa češćim stolicama sa sluzi, no kasnije se pojavljuje i krv u stolici. Bolest kadšto započinje i obilnim krvarenjem u stolici. U mnogih bolesnika, nakon nekoliko sedmica  stanje se uglavnom smiri, ali nakon nekoliko mjeseci ili godina bolest se ponovo pojavljuje.

   ČAJ

POTREBNO JE: 500 g plodova divlje drače, 30 g stabljike majčine dušice, 20 g listova i cvjetova kunice, 20 g hrastove kore i 10 g ive trave.

Plod divlje drače jako stucati, druge trave jako usitniti i sve zajedno smiješati. U 2 litre hladne vode preko noći namočiti 15 g mješavine trava. Ujutro kuhati s time da ključa poklopljeno 5 minuta. Kad se ohladi, čaj preliti u bocu i piti 4 puta dnevno prije i poslije jela po 1 dl, a preostalu količinu umjesto vode. Čaj se pije 10 do 15 dana, a zatim se na preostalu količinu mješavine trava doda još 500 g stucanog ploda divlje drače i tako dobivena mješavina koristi se dok se ne potroši. Taj se čaj priprema kao što je navedeno, s razlikom da se u 2 litre vode namoči 20 g mješavine trava.

U liječenju te bolesti zabranjeno je: mlijeko, svi mliječni proizvodi, konzervirane prerađevine, alkohol, cigarete, crna kafa, slatkiši, pečenja i sve masnoće životinjskog porijekla. Ishranu provoditi kao u liječenju oboljele prostate: što više divljeg zelja — radića, tušta, lobode, štavelja, štira, sve vrste kuka (sparoge), lukovice. U nedostatku divljeg zelja koristiti blitvu i mladi špinat. Tu zelen jako raskuhati s dodatkom malih količina ječma ili riže. Krompira što manje jesti. Od hljeba uzimati isključivo raženi, po mogućnosti dvopek. Hranu začiniti običnim biljnim uljem, umjerenom količinom soli i ne zapržavati. Obroci treba da budu količinom manji i u 4 navrata dnevno.

Čaj od divlje drače

U 1 litru vode staviti 10 g ploda divlje drače i kad proključa kuhati 1 minutu. Čaj se pije umjesto vode. Prije i poslije jela popiti po malu, rakijsku, čašu crnoga vina u kojem je kuhan korijen srčanika. Napitak se priprema tako da se u 1 litri vina kuha 5 g jako usitnjena srčanika. Kad provri, vino kuhati na laganoj vatri 4 do 6 minuta. Ukoliko je bolest u jačoj mjeri izražena, u 1 litru vina stavi se 10 g srčanika i kuha poklopljeno na tihoj vatri 10 do 15 minuta. Pije se prije i poslije jela (po 1 malu čašu).

 Čajna mješavina

Veoma je koristan lijek od slijedećih sastojaka: prepržen i samljeven plod divlje drače, crno vino kuhano s bijelim lukom i mješavina trava: 20 g cvjetova kunice, 20 g korijena srčanika, 20 g stabljike majčine dušice, 20 g hrastove kore, 20 g stabljike pirevine (puzavi dio), 20 g čičkova sjemena (ili suhe stabljike s listovima).

Plod divlje drače preprži se u pećnici pri čemu valja paziti da ne izgori, zatim se stuče i samelje u prah.

Od navedenih trava priprema se umjeren čaj: u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava. Kad provri, kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu.

U 1 litru dobrog crnog vina staviti 10 čehni bijelog luka, (neoguljenog i stucanog), i kuhati poklopljeno pola sata na tihoj vatri. Kad se ohladi, procijediti u čistu bocu.

Na 1/2 dl tako pripremljenog vina doda se 1/2 dl unaprijed pripremljenog umjerenog čaja. Tome se doda mala (kafena) kašika samljevenog i preprženog ploda divlje drače. To se promiješa i pije 3 puta dnevno za vrijeme jela, te još 3 puta po 1 dl između obroka s prženim kruhom (dvopekom) od raži.

Potrebno je utopliti odjećom područje oko križa i donjeg dijela trbuha. Poslije svake izvršene nužde obavezno ispirati se mlakom vodom. U ishrani koristiti u neograničenim količinama usitnjen i prokuhan crveni luk (glavicu) kao dodatak divljem zelju. Budući da se zelje uzima mlako, u obrok je potrebno dodati malo soka od svježe ocijeđenog limuna (dnevno 1 limun).

 Klizma od kantarije i maslinovog ulja

Navečer, u rektum prije spavanja ubrizgati klizmom otprilike 10 cm kantarion ulja. Ono se priprema na slijedeći način: do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvjetova muške i ženske kantarije (jednakih količina), a zatim ubaciti stabljiku. Do iste visine, zatim, ulije se domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutom, da pluto »radi« a da ne iskoči. Bocu se iznosi na sunce i izlaže godinu dana.

Postupak dozrijevanja kantarion ulja može se ubrzati na slijedeći način: na isti način u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvjetove muške i ženske kantarije, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrijano na temperaturu od 60 do 70 stepeni C. Prethodno je potrebno bocu zagrijati, da ne pukne. Napunjena boca treba da odleži barem 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Valja naglasiti da je kantarion ulje tim bolje čim dulje vremena odstoji.

 UPALA KRAJNJEG DEBELOG CRIJEVA (PROKTITIS)

Pod tom bolešću podrazumijeva se upala sluznice i stijenke krajnjeg debelog crijeva. I kod te upale sluznica se zacrveni i otekne, no bolest se znatno razlikuje od katara drugih dijelova crijeva. Bolest nastaje kada bakterije prodru u sluznicu gdje se dalje razvijaju. Akutni katar krajnjeg debelog crijeva može prouzročiti nahlada, opstipacija, gliste, infekcija i sl.

Prepoznatljivi znak bolesti je ljuta i žareća bol u tom dijelu crijeva s proljevom i grčevima čmara, što satima mogu potrajati. Ponekad taj grč zahvati mokraćni mjehur tako da može nastupiti potpuni zastoj mokraće. Ponekad sluznica krajnjeg debelog crijeva otekne tako jako, da izađe napolje i nalikuje na izvalu crijeva. U početku bolesti izlučivanje je često krvavo, kasnije gotovo gnojno i pomiješano s nešto sluzi.

Dok uobičajena, akutna upala krajnjeg debelog crijeva prolazi za dvije do tri sedmice, zarazna traje jako dugo te postaje hroničnom. Upala se može proširiti i u području uokolo crijeva, gdje se stvaraju apscesi koji probijaju uokolo čmara (periproktitis) uzrokujući gnojne upale.

ČAJ

POTREBNO JE: 20 g kunice, 20 g korijena srčanika, 20 g stabljike i cvjetova majčine dušice, 20 g hrastove kore (bijeloga hrasta), 20 g stabljike pirevine (puzavi dio) i 20 g čičkova sjemena (ili stabljike s listovima).

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Piti po 1/2 dl prije i poslije jela te po 1 dl za vrijeme ručka i večere. Preostala količina uzima se u toku dana umjesto vode s dodatkom limunova soka ili soka od kisele jabuke. Ako bolesnik ujedno boluje i od hemoroida, prethodno ih je potrebno izliječiti. Ako se pojavljuje zatvor, koristiti uljevak (klistir), a poslije toga obavezno ispirati se mlakim čajem od jednakih količina hrastove kore i listova. Taj se čaj priprema tako da se u 2 litre vode stavi po 15 g hrastove kore i lišća i kuha poklopljeno 5 minuta. Prema potrebi i stupnju bolesti, potrebno je dodati nekoliko kapi limunova soka. Nakon što ste se isprali, obavezno je ubrizgati kantarion ulje i istim uljem namazati gnojna mjesta uokolo čmara, dakako, ukoliko ih ima, da bi se suzbio svrbež, zapaljenje i češanje.

Kantarion ulje priprema se kao što je opisano u liječenju ulceroznog kolitisa.

Ukoliko se u donjem dijelu trbuha osjećaju veliki bolovi, a u predjelu čmara grčevi, pri čemu se zaustavlja mokrenje, odnosno ukoliko za vrijeme mokrenja dolazi do bolova u predjelu debelog crijeva i izlučivanja sluzi i gnoja na čmar, za ispiranje se upotrebljava isti čaj uz dodatak od 20 g plodova divlje ruže.

U ishrani koristiti što više kuhanoga voća, uz dodatak šećera. Preporučljivo je uzimati cvjetni prah, ne stariji od godinu dana. U čaj što se koristi kao osnovni lijek staviti po 2 male kašik cvjetnog praha.

Kod svih kolitisa strogo su zabranjeni slatkiši. Ako se uokolo čmara nalaze rane i gnojne upale, potrebno ih je ispirati čajem od kadulje i kunice. Nakon toga sačekati da se samo od sebe posuši, a zatim čistu bijelu krpu natopiti kantarion uljem i staviti je preko noći na bolesno mjesto.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!