Kako prirediti nezaboravan rođendan kod kuće

Mnogi se odlučuju da rođendanske zabave prirede kod kuće. Takve proslave imaju brojne prednosti, između ostalog i slobodu u odluci kakva će vaša proslava biti. Ovdje je nekoliko savjeta uz pomoć kojih će vaš rođendan biti nezaboravan.

Sa vašom rođendanskom zabavom možete otići mnogo dalje od okupljanja pet – šest najbližih prijatelja u obližnjem kafiću, a da vam to ne oduzme mnogo vremena za planiranje i brige da li će sve ispasti kako valja. Štaviše, ne morate ići dalje od sopstvenog kućnog praga!

Vaš dom pruža vam mnoge mogućnosti za nezaboravnu rođendansku zabavu, bilo da se odlučite za tematsko veče, karaoke ili opušteno okupljanje uz filmske klasike.

Neki od ovih prijedloga, i mnogi drugi, mogu vam pomoći da sljedeći rođendan koji organizujete postane pravi hit među vašim bližnjima, pa i godišnja tradicija! Isprobajte neke od ovih ideja za organizovanje događaja.

Veče gastronomskih užitaka

Vaši prijatelji i vi ste ekipa pravih gurmana, i često se kao tema razgovora nađe recept koji ste iskopali iz bakine knjige, i orahe zamjenili pistaćima. U tom duhu, vaš rođendan bi mogao da bude prilika da u dobrom društvu isprobate neka nova jela i malo ugađate sebi ekskluzivnim sastojcima. Za ljubitelje dobrog zalogaja imamo nekoliko prijedloga.

B – Y – O – C (Bring your own cake)

Pri uručenju pozivnica za rođendan, kažite prijateljima da umjesto poklona donesu svoju omiljenu tortu ili kolače, pa na rođendanu možete napraviti švedski sto samo za dezerte!

Ne morate se zaustaviti na ovome – ako su zainteresovani za ovaj koncept, mogu ponijeti i neko predjelo, ili slano umjesto slatkog. Sve je stvar dogovora!
Pladanj sa sirevima, džemovima, maslinama…
Umjesto teških restoranskih obroka, iznesite kao posluženje daske krcate sirevima, kojima će društvo praviti dobra vina i druge grickalice koje zajedno tvore jedinstvene kombinacije ukusa.

Trebaće vam:

●    najmanje tri, poželjno četiri vrste sira: možete ih birati po teksturi (tvrdi, meki, stari, plavi) ili vrsti mlijeka od kojih su napravljeni;
●    neki hljeb: različite vrste sječene na male zalogaje, perece i grisine s krupnom morskom solju;
●    nešto slano: pršute, suha mesa, masline i koštunjavo voće;
●    nešto slatko: džemovi, suho voće ili komadići svježih jabuka ili krušaka;
●    umaci i namazi: buter, krem sir sa vlašcem, ali i sos od senfa i meda!

Pripremite posebne noževe i kašičice za svaki sir i sos, a od pribora najbolje će ići čačkalice za bockanje! Za hrabre predlažemo kombinaciju svježe kruške, gorgonzole i oraha.
Ovo je jaka hrana koja je namijenjena za meze, ne cijeli obrok – imajte to na umu ako gosti dođu gladni.

Pica i pivo
Sušta suprotnost prethodnom prijedlogu – za one koji vole jednostavnost! Naručite vaše omiljene pice, kupite neka dobra kraft piva, i uživajte u večeri.

Tematska žurka
Ako su vam dosadile obične proslave, možete da ih uljepšate neobičnim dres – kodom, maskama ili prenošenjem duha prošlih (ili budućih!) vremena.

Black and white party
Dres kod? Crno i bijelo! Neka se gosti obuku isključivo u ove boje – slike sa vašeg rođendana biće vrlo interesantne.

Maskenbal
Ako su vaši gosti voljni da se malo više potrude, možete napraviti mali maskenbal na svom rođendanu; za „nesnađene”, pripremite boje za lica i oslikajte ih kada dođu!

Opušteno i drugačije
Ukoliko niste raspoloženi za svečane izlaske i bučne žurke, možete se organizovati i na sasvim drugi način: potpuno opušteno i bez upinjanja da se dobro provedete.

Filmsko veče
Povežite vaš kompjuter sa TV ekranom, iskokajte brda kokica, nabacajte meke jastuke po podu i recite gostima da se udobno obuku – jer vrijeme je za kućni bioskop! Nakon gledanja filma koji zajedno odaberete, možete do kasno u noć pričati o svemu i svačemu, ne samo o filmu.

Veče društvenih igara i kvizova
Podijelite se u timove i zaigrajte kviz sa temom koju sami odredite; imajte na umu da će neko morati da vodi kviz, a samim tim i pripremi pitanja i tačne odgovore.

Možete igrati asocijacije, pogađanje likova ili neke od klasičnih igara s tablama i kockicama. Kao iznenađenje, pripremite mali poklon za pobjednike!

I umjesto da, zato što ne želite ići van, sjedite sami kod kuće i čitate sms čestitke koje ste za rođendan dobili od sebi dragih osoba, pozovite te iste drage ljude da dođu kod vas. Kućna proslava rođendana može biti mnogo ekonomičnija i zabavnija od klupskih žurki i restoranskih večeri. Prilagodite svaki detalj sebi i uživajte s prijateljima!

(Dragan Antić/aura.ba)