Kako preživjeti Zalazak Mjeseca od 10. 08. do prijepodneva 11. 08. ?

Autor: Damir Igor, astrolog i numerolog
www.astrologdamirigor.com

U periodu od oko 07h, 10. 08. do oko 10h, 11. 08. Mjesec će se nalaziti u svojoj zadnjoj fazi.

Prema podjeli faza Mjeseca iz pre-renesansnog perioda, ova faza je 11. i naziva se Zalazak. Ono što ju karakterizira, to je da se vidi tanak srp Mjeseca u rano jutro na istoku, malo prije izlaska Sunca. Prema navodima helenističkog astrologa Valensa, ona significira ograničenja, stezanja, skrivene stvari, kao i lišavanje svakog prava.

Dugo promatram Zalazak, i smatram da predstavlja jednu od težih astroloških pojava, najviše u psihološkom smislu. Ovoga puta ona će biti u znaku Lav, gdje je Sunce u sjedištu. Obzirom da je i retrogradni Merkur u Lavu, može se reći da će u periodu Zalaska biti prisutna još jedna astrološka pojava, a to je stelijum u Lavu. 

Prvo i osnovno – Ne započinjite ništa novo. Možete se jako razočarati, ili imati značajan gubitak, ili da odjednom sve stane. Ne ići čak ni kod frizera, a kamoli nešto više.

Na osobnom planu, vraćanje u prošlost, uspomene koje izazivaju duševne patnje, žal za propuštenim životnim šansama, emocionalna praznina, nedostatak volje i pokretljivosti, kronični umor zbog kog je prava buka u glavi, zaboravnost, nesanica, poremećen bioritam, dekocentriranost, dezorijentiranost…Ako ste u tenzičnom periodu, ako vas muče anksioznosti i depresije, ako vas muče strahovi i napadaji panike, učinite kolko god više možete, da biste se pokrenuli. I ako ste u dobrom periodu, ako vas u načelu ništa ne muči, svakako je da, poput groma iz vedra neba, možete osjetiti neku od spomenutih manifestacija.

Logično pitanje – Što učiniti da prevaziđete loše stanje?
Ovaj period treba biti vrijeme odmora. No, kako teške misli mogu biti neprijatelji, taj odmor treba biti sačinjen od određenih aktivnosti. Lav je znak životne radosti i kreativnosti, pa bilo bi jako lijepo, da se posvetite nečemu kreativnom. Bilo čemu kreativnom. Npr. kreativno može biti i spremanje hrane, kreativno može biti i uređivanje vrta,…itekako kreativno. A, možete pogledati i neki dobar film, ili još bolje (baš u simbolici Lava) neku dobru predstavu, ili otići na neki koncert, ili otići na neku radionicu iz osobnog razvoja, isl. Ako imate djecu, moglo bi biti vrlo ” ludo “,  posebno ukoliko se radi o aktivnostima i zajedničkim igrama koje niste dugo prakticirali…Samo, kada govorimo o djeci, ako ih imate ili čuvate, strogo ih držite na oku, da ne bi došlo do kakve nevolje….U ovom periodu djeca trebaju biti na ” maksimalno sigurnom terenu “.

Zanimljivo je da Zalazak donosi veliko nadahnuće, vrlo izraženi kreativni naboj, a kako je u znaku Lav, možemo govoriti o kreativnoj euforiji. Ako se bavite poslom ili hobijem koji su na bilo koji način kreativni, slobodno ” poludite “, usmjerite se na nove ideje, makar na silu. Da, dobro ste pročitali – makar na silu, jer u ovom periodu, bukvalno od gluposti može nastati velika stvar.

Mnogi ćete svoju sreću tražiti u ljubavi. Upravo je u periodu ove faze Mjeseca najveći zanos. Ono što mi je praksa pokazala, a tiče se ljubavi, odnosi se na silovito vraćanje u ljubavnu prošlost. Još je i Merkur retrogradan…Neki ćete se prepustiti prejakim strastima sa svojim ljubavnikom ili ljubavnicom, zbog kojih mnogo patite, i ne znate što ćete više. Neki ćete upoznati novu osobu, koja će vas oboriti s nogu, a još ako se upustite u dublju komunikaciju sa njom, zasigurno je da ćete promjeniti svoj emotivni status…Doduše samo na kratko, jer nešto ozbiljnije, iz određenih razloga, neće biti ostvarivo. Neki ćete se povući i razmišljati o svojoj ljubavi iz prošlosti…U glavi će vam se motati pregršt krasnih slika i uspomena…I tako, red ushićenja, pa red šamara realnosti i dubokih patnji, pa red preispitivanja što vam je odnos sa tom osobom značio, čemu vas je naučio, dal je moglo biti drugačije, što je moglo biti drugačije, pa onda, najčešće, ponovno maštanje i prekrasne uspomene….U svakom slučaju, zapitajte se, što je to što trebate promjeniti u svom životu, da biste i u realnosti živjeli neku ljepšu priču.

Ovaj period je vrlo izazovan za zdravlje. Kod mnogih iznenadna slabost i malaksalost. Uzevši u obzir da je Merkur retrogradan, vodite računa da se ne prehladite. Ne izlažite se klimatskim uvjetima koji vam ne odgovaraju za organizam. Pojačanih smetnji će imati osobe koje imaju problema sa kičmom, posebno u leđnom dijelu. Veliki oprez se savjetuje kardio-vaskularnim bolesnicima, ali doista veliki oprez, jer može doći do vrlo ozbiljnih problema, čak do mjere životne ugroženosti. Nije niti malo dobro za osobe za ozbiljnijim psihičkim smetnjama, kao i za dementne osobe, pa ako imate ovakvu osobu u svojoj blizini, pružite joj maksimalnu pomoć i podršku. Kako se znak Lava vezuje za ovisnost, ako u svojoj obitelji imate osobu koja je ovisnik, strogo povedite računa o njenom ponašanju i kretanju, kako ne bi došlo do iznimno teških situacija. Visoka je predispozicija za saobraćajke koje mogu biti teške i tragične. Tu su i tuče, nasilja, posebno nad starim i nemoćnim osobama, a zbog određenih, drugih malefičnih postavki, moguća su čak i ranjavanja i ubojstva.

Gladovanje i hidriranje u ovom periodu donose ogromno olakšanje

Ono što se preporuča u periodu Zalaska jeste detoksikacija. Zalazak je posljednja faza Mjeseca. Do faze Punog Mjeseca, Mjesec je u usponu, raste, a onda od Punog Mjeseca opada. Mjesec predstavlja vodu, a voda čini 70 – 80 % našeg organizma. Tako, što se tiče hrane i pića, od faze Mladog Mjeseca do faze Punog Mjeseca, trebamo uzimati jaču hranu, koja će nas puniti neophodnom energijom, zatim od faze Punog Mjeseca postupno smanjivati unos hrane, a onda u fazi Zalaska u potpunosti, ili skoro u potpunosti izbaciti hranu, kako bismo pročistili organizam. Sa vodom je suprotno. Od faze Punog Mjeseca treba povećavati unos vode, a u fazi Zalaska uzimati ju u što većim količinama.

Sve u svemu, u ovom periodu, maksimalno se potrudite smanjiti unos hrane i uzimati što više vode, tj. hidrirati se. Ako ne možete bez hrane, onda uzimajte isključivo svježu hranu, voće, povrće, orašaste plodove, lako svarljivu hranu, nikako hranu životinjskog porijekla.

Potrudite se, vidjet ćete koliko ćete se sutradan osjećati lakše, kao da ste skinuli ogroman teret sa sebe. Vaša životna energija će se značajno poboljšati. Bit ćete daleko raspoloženiji za sve novo što će doći s predstojećom, novom Lunacijom. Još ako ste na posebnom režimu prehrane u cilju smanjenja kilaže, i u ovom periodu budete izbacili hranu, sljedećeg dana, bit ćete presretni, jer će gubitak težine biti vrlo vidan.
I obavezno se hidrirajte. Popite veću čašu vode, na svakih sat vremena. Ako znate da se ne možete sjetiti, navijte sat ili telefon da vas podsjeti da uzmete vode.
Naravno,  toplo se preporuča konzumacija raznih biljnih mješavina, tinktura, eteričnih ulja, kojima se ostvaruje detoksikacija organizma.

Čišćenje od nagomilane negativne energije

Mjesec significira prijemčivost na negativne energije. U biti, svi smo mi prijemčivi na negativne energije. Netko više, netko manje. Sasvim prirodno. Pojam prijemčivosti na negativne energije je prilično širok. To može označavati našu opterećenost negativnim mislima, ili da smo dugo u kontaktu sa ljudima čiji nas postupci frustriraju, ili da smo pod utjecajem negativnih misli pesimista kojima smo okruženi, ili da smo u periodu kada je snažan utjecaj karmičkog duga, ili da je prisutan utjecaj nekakve vradžbine, uroka, isl.

Ovo se treba što češće prakticirati, a obavezno u periodu Zalaska. Riječ je o relaksirajućem kupanju, koje čisti i štiti od negativnih energija. Voda nosi svu negativnu energiju od nas.
Što točno podrazumijeva relaksirajuće kupanje? Napunite kadu vodom i stavite mirišljavu sol i nekoliko kapi eteričnog ulja od mente. Ostanite u vodi oko 20 – 30 minuta. Potrudite se razmišljati o nečemu što vam pričinjava zadovoljstvo, ili o nečemu pozitivnom što želite da vam se dogodi. Ako vam na um dođu negativne, blokirajuće misli, zahvalite im se, ali recite da birate pozitivne misli, i nastavite gdje ste stali. Kupanje možete prakticirati kad god vi želite. Nakon kupanja, najbolje bi bilo meditirati ili moliti se, a onda odspavati.

Mjesečev post

Mjesečev post se preporuča kada je Mjesec u specifičnoj poziciji. Jedna od njih je i faza Zalaska. Post se bazira na pružanju pomoći najprije majci, ali i svim drugim ženama,…posebno ženama koje žive same, koje su stare i bespomoćne…Pomozite im i darivajte ih. Bilo bi jako lijepo otići u neki starački dom, porazgovarati sa ženama koje su u njemu, i naravno darivati ih, koliko ste u mogućnosti. Ako u svom okruženju imate neku samohranu majku, obavezno joj pomozite i uputite riječi suosjećajnosti, ljubavi i ohrabrenja. Na kraju dana prošetajte pokraj rijeke, mora, jezera, ili neke druge vode.