KAKO PREPOZNATI SIMPTOME REUMATOIDNOG ARTRITISA?

Ako i pored duže primjene antireumatika kao što su ibuprofen ili diklofenak, i dalje osjećate bolove, prvenstveno u malim zglobovima šaka i stopala, i jutarnju ukočenost koja traje duže od sat vremena, obavezno potražite pomoć vašeg porodičnog ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Nakon što ste ljekaru objasnili tegobe, on će pri pregledu posebnu pažnju obratiti na znake upale zglobova – artritisa. Od pet klasičnih znakova upale (bol ili dolor, crvenilo ili rubor, toplota ili kalor, oteklina ili tumor uz slabljenje funkcije) na pregledu se najčešće registruju oticanje i otežano pokretanje zglobova, što je uz prisutan bol sasvim dovoljno za dijagnozu artritisa. Naročito značajan podatak je postojanje simetričnog artritisa – odnosno postojanje obostranog artritisa na istim zglobovima, npr. obje ruke ili oba koljena. Znaci artritisa mogu postojati na sitnim zglobovima šaka, ruku, lakatnim zglobovima, koljenima, člancima nogu…

Bol pri pasivnim pokretima zgloba smatramo mogućim znakom upale u zglobu. U uznapredovaloj bolesti mogu se naći deformiteti i ograničenja obima pokreta. Posebno značajan znak za ranu dijagnozu bolesti je bol u malim zglobovima prstiju šake pri rukovanju ili osjećaj stezanja.

Treba napomenuti da definitivnu dijagnozu bolesti treba da postavi specijalista reumatolog koji potom inicira terapiju.