Kako prepoznati osobe s poremećenom ličnosti: U početku su presavršeni, a onda

Kod poremećaja ličnosti uvijek su drugi krivi, a u partnerskim odnosima, kriva je druga stana. UVIJEK! (Zapamtite, veliki su glumci i izuetno teško ih je prepoznati. Prepoznaju se samo kada povrijedite njihovu narcističku strukturu.

 

Piše: dr. Vahida Djedović, psihoterapeut (Više na: psihoterapija.online)

„Mislim da sam u vezi s poremećajem ličnosti, ali nisam posve sigurna. Molim Vas da nam objasnite kako ih možemo prepoznati?“

Poremećaji ličnosti su svuda oko nas, ali kad ste u vezi s jednim takvim, ili u braku, to može biti opasno.

Prepoznat ćete ih po svemu previše.

U početku su previše savršeni, a mi, žene, lako nasjedamo na njihovu izuzetnu glumu i manipulaciju.

Jedna moja klijentica, na dan svog vjenčanja, s jednim takvim, iz auta je na bilbordu pročitala: “Očekuj neočekivano”.

Kaže da nije mogla ni sanjati šta ju je sve snašlo.

A kako ih, uistinu, prepoznati?

 Bježite glavom bez obzira

Zapravo, vrlo jednostavno. Ali, treba imati petlju za takvo što. Jer, glava vam je u oblacima, mislite da ste napokon pronašli pravog muškarca za sebe i jedva čekate da ga opet vidite. Naprosto, ne biste se odvajali od njega. A on je tako divan. Skida vam zvijezde s neba i ponaša se kao da ste engleska kraljica. Ko takvog muškarca ne bi poželio i htio neprestano biti s njim?

Baš tada, kada Vam se čini da ne možete disati bez njega, stisnite petlju i učinite nešto pogrešno. Stanite mu na žulj. Najjednostavniji primjer jeste da isključite telefon i ne odete na dogovoreni sastanak. Sutradan, ili nakon nekoliko sati, uključite telefon i napišite mu poruku s objašnjenjem da ste potpuno zaboravili na dogovor, a da niste vidjeli da Vam se baterija ispraznila. I čekajte reakciju. Jer, to Vam može spasiti život. Ako je s njim sve ok, prihvatit će to kao obrazloženje i neće praviti problem.

Ali, ako Vam počne prigovarati i nametati osjećaj krivnje, bježite glavom bez obzira. Ako Vam, na primjer, maznim glasom kaže kako ste bezosjećajni i kako Vas je čekao kao kuče sam i pokisao i kako ste makar mogli pogledati na telefon i sl., znači da Vam nameće osjećaj krivnje. Vi ste krivi! Kod poremećaja ličnosti uvijek su drugi krivi, a u partnerskim odnosima, kriva je druga stana. UVIJEK! (Zapamtite, veliki su glumci i izuetno teško ih je prepoznati. Prepoznaju se samo kada povrijedite njihovu narcističku strukturu. Ko ste Vi da zaboravite na sastanak s njim?)

Ipak, to je tek početak. Ako se sažalite i pomislite kako je jadan i kako mu je stalo do Vas, sami sebi kopate grob. Tako Vas zapravo obmanjuje i nenametljivo utjeruje u svoju zamku. A jednom, kada budete uhvaćeni, a hoćete, onda, jao Vama. Izuzetno teško je otići iz takvog odnosa. Obezvrijedit će Vas i Vaše samopouzdanje potpuno obrisati. Postat ćete samo sjenka od nekadašnje vedre i vesele žene. Negirat će Vašu ličnost, poništiti Vam identitet, isisati sve životne sokove iz Vas i naslađivati se Vašom patnjom.

Zašto je teško otići iz ovakve veze?

Upravo iz razloga, jer više ne vjerujete sebi. On Vam govori da budete zahvalni što je on s Vama, jer drugi muškarac Vas ne bi ni pogledao. Vi počinjete da vjerujete u sve što on priča i počinjete da se samosažalijevate. Nekada ste bila izuzetno sretna osoba, a sada najnesretnija žena na svijetu. Sada ste depresivni i pijete xanax ili bromazepam, a on Vam kaže da ste ludi i kako samo on može biti s luđakinjom. S druge strane,  jednako ponavlja da treba da budete zahvalni jer ste s njim i jer Vas niko drugi ne bi htio.

U početku to radi nenametljivo i počinje sa blagim peckanjima, posebno pred društvom. Vi znate da  tu nešto nije u redu, ali mislite da se šali. Ali, niko ko Vas poštuje, neće obezvređivati Vašu ličnost. Čak ni najmanjom sitnicom.

Kako se spasiti

Zapravo, najvažniji je prvi utisak kad vidite tu osobu. Ono što pomislite u trenutku kad ga prvi put vidite, ZAPAMTITE: to je Vaš unutrašnji odgovor na njega. Taj prvi utisak je nepogrešiv i nemojte se zavaravati. Nemojte govoriti kako će se promijeniti, odnosno, kako ste vi posebna žena koja će ga promijeniti. Bacite svoj narcizam pod noge i slušajte glas savjesti.

Nažalost, njemu ne možete biti posebna, iako će Vas uvjeravati u početku u Vašu posebnost. Jer, njemu ni jedna žena nije posebna. On je emocionalno površna osoba i nije sposoban za dublje emocionaalno vezivanje. Ali, odličan je glumac i odlično zna odglumiti emocionalne reakcije.

Kada primijetite da Vam nameće osjećaj krivnje i drži moralne pridike, idite i ne osvrćite se. Zauvijek.

/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!